Tobias Baudin: Nu vill jag nöta järnvägsräls – och vinna val!

FOTO: PIXABAY

Ett par veckor har gått sedan Socialdemokraterna höll sin 41.a kongress. Och jag måste säga att jag är mäkta imponerad. Dagarna i Göteborg var fyllda av intensiva diskussioner, värme och skratt och ett starkt jäkla anamma hos ombuden.

Jag talar om en kämparlust som jag som partisekreterare välkomnar med öppna armar. För nu krävs det att vi inte bara formulerar politiska förslag – vi ska bygga en folkrörelse som levererar på punkt efter punkt efter punkt. För att parafrasera vår partiordförande Magdalena Andersson: vi ska säga som det är, och vi ska göra vad som krävs.

Det handlar det om att lösa problemen i människors vardag. Vi måste knäcka gängen, ge varje barn i Sverige en trygg och bra skolgång och ta tillbaka kontrollen över välfärden. Det ska vara fullständigt omöjligt för riskkapitalister att använda välfärden som en bankomat. Och nu är tiden här. Vi ska ta chansen som klimatomställningen ger oss att skapa fler trygga jobb med schyssta villkor i hela landet. Det är något som det högerkonservativa blocket varken vill göra eller klarar av.

Jag har sagt det tidigare, då som ordförande för Kommunal, och jag kommer säga det igen som partisekreterare: värvningen är vårt viktigaste verktyg. Vi måste bli fler som utvecklar, berättar om och driver socialdemokratisk politik i varenda kommun i vårt avlånga land. Vi måste bli mer synliga och berätta för människor var vi står och vad vi kämpar för. Mitt mål är att nöta järnvägsräls och landsväg, ta debatten och vinna val. Men det är inget som statsråd och partisekreterare och riksdagsledamöter klarar själva. Det räcker inte ens att ha en briljant partiordförande i täten. Vi behöver ett starkt lag.

Varje socialdemokrat måste kavla upp ärmarna och ta ansvar. Vi har tio månader kvar till valet och det finns ingen tid att förlora. Att ta ansvar för partiet kan låta högtravande och stort. Men det är precis tvärtom. Det handlar om att börja i det lilla och gräva där man står. Så ta med en kompis och häng med på valupptakter, ringkvällar och dörrknackningar. Var den som själv tar initiativet i din arbetarekommun. Var den bästa sossen som just du kan vara.  

Och just nu är det lättare än på länge. Vi har medvind. Nog fanns det journalister på kongressen som hoppats på ett rosornas krig. Istället fick de se ett parti som taggade igång. Det finns ett stort intresse för vår politik och jag är full av tillförsikt – vi kan fixa det här. Jag hoppas vi ses!

Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna