Tobias Baudin: I ett starkare Sverige är trygghet frihet

En onsdag eftermiddag i början av december blev en pojke utsatt för ett rånförsök av två andra tonårspojkar i köpcentret Kupolen i Borlänge. Det är ett av flera fall av misshandel och rånförsök på Kupolen. Och nu vill jag att vi stannar upp och tänker efter.

Händer sådant här bara på Kupolen, bara i Borlänge, bara i Dalarna? Nej knappast. Otrygghet och rädsla sprider sig som ett gift i vårt samhälle. När föräldrar inte vågar släppa i väg sina tonåringar till köpcentret för att handla julklappar efter skolan – då är något allvarligt fel.

Men samhället är människans verk, och om något är fel kan vi ändra på det. Det har vi socialdemokrater med oss från Olof Palme, det bär vi med oss i allt vi gör: i våra politiska uppdrag, i föreningslivet och i samhällsdebatten.

Det är horribelt att så sker – och det ska vi sätta stopp för.

Vi ska skapa en framtid där kvinnor inte behöver vara rädda i mörkret på väg hem från bussen, där hemtjänstpersonalen kan utföra sitt jobb i fred under dygnets alla timmar, där mammor slipper oron att kriminella gäng ska slå klorna i deras unga söner och där barn inte rånar andra barn. Det är horribelt att så sker – och det ska vi sätta stopp för.

Just nu pågår en debatt om hur vi får slut på den ökande otryggheten. Från de högerkonservativa hörs krav på hårdare straff. I blindo famlar de efter ännu en straffsats att höja, ännu en grupp att stigmatisera. Men vi vet att enstaka, om än nödvändiga insatser, aldrig kommer räcka. Och den bilden delas av allt fler.

Den första punkten handlar om vi måste stärka socialtjänstens och skolpersonalens förutsättningar att förebygga och förhindra att fler liv förstörs av kriminalitet och utanförskap.

På DN Debatt 12/12 presenterar rikspolischefen Anders Thornberg fyra punkter för att minska den grova brottsligheten. Den första punkten handlar om vi måste stärka socialtjänstens och skolpersonalens förutsättningar att förebygga och förhindra att fler liv förstörs av kriminalitet och utanförskap.

Det är en punkt som jag gärna skriver under på. Och jag vet – och hela det socialdemokratiska partiet vet – att det är nu vi måste vända trenden. Ulf Kristersson talar om 20 år för att komma till rätta med problemen. Så talar den politiker som aldrig haft någon Olof Palme i sitt parti och som saknar både modet och visionerna.   Som tycker att vinster för skolkoncerner är viktigare än ordning och reda.

För jag är övertygad om att den enda fungerande vägen till ett starkare Sverige handlar om att skapa full sysselsättning, trygga arbetsvillkor och ett skolsystem där inte en endaste unge lämnas efter.

När vi ökar tempot i valrörelsen vill jag bredda begreppet trygghet. För jag är övertygad om att den enda fungerande vägen till ett starkare Sverige handlar om att skapa full sysselsättning, trygga arbetsvillkor och ett skolsystem där inte en endaste unge lämnas efter. Normer om jämställdhet och respekt för allas lika värde ska genomsyra varenda organism i det svenska välfärdssamhället. De kriminella gängens framfart ska vara en parentes när vi skriver historia. Jag är övertygad om att det är möjligt – och jag är redo att ta den debatten var än det krävs.

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna