Tobias Baudin: Folkrörelsearbetet i vårt parti ska ta viktiga steg

Det ska inte råda något tvivel om att det är Socialdemokraterna som är partiet för vanliga löntagare. Foto: Socialdemokraterna.

Med två månader sedan valdagen så utropar man fortfarande socialdemokratiska styren runt om i landet, både i kommuner och i regioner. Sölvesborg, Solna, Göteborg, Region Norrbotten och Östersund bara för att nämna några. Trots att vi hade en valrörelse där frågorna inte var på vår planhalva gjorde vi ett riktigt kanonval.

Vi visste att det skulle bli svårt efter åtta år vid makten men vi klarade av att göra den största ökningen på 20 år. Vi ökade i 16 av 21 regioner och är det största partiet i 211 av 290 kommuner. Socialdemokraterna är större än M, KD och L tillsammans. Det är en bedrift som vi ska vara stolta över. Men samtidigt är det såklart naturligt att, precis som jag, känna sig både besviken och förbannad över att det inte räckte hela vägen fram. Att vi nu har fått en regering som i grund och botten styrs i kulisserna av Sverigedemokraterna.

Nu när vi går i opposition gör vi det med medvind i ryggen. Det är en ovanlig kombination – men det ska vi ta vara på! Vi ska vara en aktiv opposition som granskar den nya marionettregeringen stenhårt, vi ska driva en stark S-politik och vi ska stå redo att ta över den dagen Ulf Kristerssons korthus rasar ihop. Samtidigt ska vi stärka vårt folkrörelseparti. För trots att vi känner medvind så behöver vi ta viktiga kliv framåt i vårt folkrörelsearbete genom att:

1. Bli fler medlemmar.

Själva grunden i ett folkrörelseparti är att vi är många och att vi finns överallt i landet. Sedan valdagen har nya medlemmar strömmat in till vårt parti. Vi är nu över 80 000 medlemmar och det är flera år sedan vi låg på den här nivån. Det är en utveckling vi ska hålla i. Jag vet att det finns många runt om i landet som känner både ilska, frustration och rättmätig oro över regeringsbildningen. Dessa människor ska vi fånga upp och deras engagemang ska vi ta tillvara på. För vi ska ju inte bara bli fler medlemmar – vi ska bli fler aktiva medlemmar. Det är så vi fortsätter vara ett livskraftigt folkrörelseparti.

2. Vara ett närvarande parti.

Vi ska fortsätta finnas i människors vardag. Det gör vi genom att se till att vi är många över hela landet. Vi ska finnas på landsbygden och i städerna, i förorten och i glesbygd. Vi ska möta medborgare på gator och torg, i trappuppgångar och på sociala medier. Att vara närvarande i vanligt folks vardag innebär att vi ska fortsätta vara ett parti som ser samhällsproblemen och som kan presentera lösningarna som faktiskt gör skillnad – på riktigt.

3. Vi ska politikutvecka.

Vi ska fortsätta utveckla vår politik. På alla nivåer. Att vara medlem i Socialdemokraterna är att få vara med och påverka vår politik. Det är det allra bästa sättet att som enskild person att forma samhället. En stor del av den politik vi driver på nationell nivå var från början en motion skriven av en medlem. Det är en av de många fördelarna med att vara partiaktiv. Vi kan inte vara ett närvarande parti utan att politikutveckla.

Det råder inget tvivel om att vi måste arbeta hårt för att fler, inte minst unga män, ska välja oss socialdemokrater framför Sverigedemokraterna.

4. Studier och utbildning.

Folkbildning är, och ska förbli, en av Socialdemokraternas styrkor och paradgrenar. Vi behöver fler medlemsutbildningar och studiecirklar. Inte minst för att vidare engagera och ta vara på de många nya medlemmar som just nu söker sig till vårt parti. Men vi behöver också fler ledarutbildningar och våga se sambandet mellan företrädare och resultat. Det är en investering för framtiden.

5. Facklig-politisk samverkan.

Vi är Sveriges enda arbetareparti. Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen är två grenar på samma träd och det trädet ska vi vårda och göra ännu starkare. Vi behöver fler medlemmar med bakgrund inom LO-yrken. Vi behöver också att fler personer med LO-bakgrund får förtroendeuppdrag och ledarroller. Det ska inte råda något tvivel om att det är vi som är partiet för vanliga löntagare. Den facklig-politiska samverkan ska bli mer levande än någonsin.

Socialdemokratins styrka har alltid varit vår förmåga att ena breda grupper av löntagare. Jag är säker på att det kommer vara vårt framgångsrecept även i framtiden. Det råder inget tvivel om att vi måste arbeta hårt för att fler, inte minst unga män, ska välja oss socialdemokrater framför Sverigedemokraterna. Det ska vi göra utan att tappa kvinnor.

Vi ska tilltala nya väljargrupper – utan att tappa arbetarväljarna. Vi ska aldrig glömma vårt samhällskontrakt. Det är en utmaning men jag vet att det inte finns något annat parti bättre lämpat för just den utmaningen. Jag är övertygad om att vi har våra bästa dagar framför oss.

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna.

Detta är en politisk analys eller en ideologisk text i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.