Tobias Baudin: Falkenberg tog tillbaka den demokratiska kontrollen
Förra veckan var jag på besök i Halmstad och Falkenberg i strålande solsken och vår i luften. Och jag vet att jag har sagt det förut men jag säger det igen: Att resa runt i Sverige och prata med medborgare och partivänner, är utan tvekan det viktigaste och roligaste som följer med mitt uppdrag som partisekreterare. Inte minst för att det är ett så ypperligt tillfälle att lära av goda politiska exempel för att vi som parti ska kunna utforma en så bra och välgrundad politik som bara möjligt.
Dessutom är det underbart att se hur våra politiska prioriteringar för länge sedan gått från ord till handling i många av landets kommuner och regioner. För det är ju faktiskt så att våra politiska prioriteringar inte är några nyheter.
Socialdemokrater på alla nivåer, runt om i landet, har jobbat stenhårt i åratal för att bryta segregationen, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och att skapa nya gröna jobb i sina kommuner och regioner.
Ett riktigt bra exempel på just att ta tillbaka den demokratiska kontrollen stötte jag på i Falkenberg.
När Socialdemokraterna tog över makten i Falkenberg 2018 så var en av de viktigaste besluten att ta tillbaka kontrollen över hela 17 LSS-boenden i kommunen, från privat till kommunal regi.
Beslutet grundade sig i de återkommande rapporter som kommit om både bristande kvalitet på omsorgen för de boende och bristande arbetsmiljö för personal.
Det var med andra ord uppenbart att företaget som drev de 17 LSS-boendena inte levererade i enlighet med sitt uppdrag. Falkenbergs skattebetalare betalade för något som de sedan inte fick.
Efter återtagandet har de boende vittnat om en bättre boendemiljö. Personalen, som jag hade möjlighet att snacka med då jag besökte ett av boendena tillsammans med Kommunal, menar även de att arbetsmiljön blivit betydligt bättre. Med mindre detaljstyrning och större utrymme att få utöva sitt yrke som det proffs man är.
Även Kommunal vittnade om att deras kontakt och tillgång till arbetsplatserna hade förbättrats efter återtagandet.
Sist men inte minst kan Falkenbergs skattebetalare vara helt säkra på att precis varje krona de betalat går till det de är menade för. Så ska det gå till!
Gång på gång har vi sett bevis för att idén om att marknadslösningar skulle skapa ökad mångfald, minskade kostnader och förbättrade villkor för personalen har nått vägs ände.
Allt för ofta har vi sett att resultaten i stället blir tvärtom. Sämre villkor för personalen, skenande kostnader och försämrad kvalitet för dem som förlitar sig på välfärden. Men, precis som marknadslösningarna vunnit mark de senaste årtiondena, så visar Falkenberg att det även går att ta tillbaka den demokratiska kontrollen om vi vill.
Under mitt besök i Halmstad stötte jag på ytterligare ett exempel på våra politiska prioriteringar i praktiken.
Fotbollsklubben Andersbergs IK använder fotbollen som verktyg för att bryta segregationen och på så sätt stoppa nyrekryteringen till gängen. I stället för att driva runt på stan eller hamna i trubbel så erbjuder fotbollsklubben ungdomarna i Andersberg en meningsfull fritid och ett sammanhang efter skolan och på helgerna.
Vi ska både höja straffen, utöka polisens närvaro i särskilt utsatt området och stödja verksamheter som Andersberg IK.
Det var extra kul att höra att Socialdemokraterna i Halmstad som ett av sina vallöften lovar Andersbergs IK en ny fotbollsplan i området, som annars är helt utan en. Arbetet med att bryta segregationen ska inte bygga på enskilda individers outtröttliga arbete men det ska såklart vara en självklarhet att de eldsjälar som arbetar med att skapa samhörighet och trygghet i sina bostadsområden ska ha samhällets fulla stöd.
För en sak var tydlig i samtalet med Andersbergs IK: deras arbete gör skillnad.
Att ungar har någonstans att vara efter skolan och på helgerna, har möjlighet att skapa en förtroendefull relation till vuxenvärden och tillgång till meningsfulla fritidsintressen är viktiga byggstenar i arbetet med att bryta segregationen.
Och grejen med den socialdemokratiska politiken för att bryta segregationen är ju att vi kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi ska både höja straffen, utöka polisens närvaro i särskilt utsatt området och stödja verksamheter som Andersberg IK. Det är så vi skapar förändring på riktigt och på lång sikt. Det finns inga genvägar.
Min nästa resa går till Gotland, då ser jag fram emot att få höra om ännu fler goda exempel på hur vi arbetar med att bryta segregationen, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och skapar nya jobb genom att ligga längst fram i klimatomställningen. Jag längtar!
Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna