Tobias Baudin: Det var väldigt emotionellt, nära till tårarna faktiskt

Tobias Baudin på taket av Sveavägen 68. Foto: Henrik Persson

Valberedningens förslag till ny partisekreterare för Socialdemokraterna, Tobias Baudin, berättar att det var känslosamt när han fick den formella frågan om han accepterar att kandidera.

Vi ses på en balkong högt uppe vid takåsarna på Sveavägen 68, Socialdemokraternas partihögkvarter. Innanför fönstret ligger VU-rummet, ett rum som bara används när verkställande utskott har sina möten och där den nya partisekreteraren kommer lägga en del av sin tid. 

Men kandidaten har redan proklamerat att mycket av hans tid kommer att vara ute på resande fot i landet, och kanske inte lika mycket i Stockholms innerstad. 

– Resandet ger mig energi. Det är det jag tycker är roligast, att möta medlemmarna och samhällsmedborgarna säger Tobias Baudin. 

Det är inte själva tågresorna som är så roliga utan att träffa folk och samtala med dem. Prata om vad har de för problem i vardagen, vad de vill ha för samhälle. 

– Det ger mig kraft, det ger mig energi och det ger mig argument att använda i den politiska debatten, säger Tobias Baudin. 

Att leda genom exempel och visa att om han som hög företrädare tar sig tid att resa runt så uppmuntrar det andra i organisationen att göra det samma. 

– Om jag blir vald så förväntar jag mig att vi som parti är ute ännu mer på gator och torg, trappuppgångar och på arbetsplatser. Pratar med väljarna och inte väntar på valspurten för att köra stenhårt. 

Norrlänning till trots, vilka Tobias Baudin menar är kända för att vara lite pessimistiska, så ser kandidaten ett guldläge för Socialdemokraterna. Efter kongressen är det tio månader kvar till valet. Pandemin släpper sina käftar om vardagslivet och partiet kan gå ut ordentligt och samtala med folk. 

– Högern är nog lite rädda just nu, och det ska de vara. Vi är i en uppåtgående spiral, säger Tobias Baudin. 

Som ordförande för Kommunal har Tobias Baudin varit med och lyft medlemsantalet och många förväntar sig att han ska göra samma resa med Socialdemokratiska partiet. Det handlar om att prioritera medlemsvärvning men kanske ännu viktigare att fundera på varför det är viktigt att bli medlem. 

– Du går ju och röstar vart fjärde år och då kan du påverka. Men vill du påverka däremellan, bli medlem i det Socialdemokratiska partiet. Då kan du vara med och forma politiken varenda dag.

Partiet måste titta på hur man öppnar upp för medlemsinflytande, menar Tobias Baudin. Exempelvis har pandemin gjort att många har fått upp ögonen för digitala kanaler. Att anpassa former för engagemang till var man befinner sig i livet. Se att alla har olika förutsättningar. För en del passar det att träffas fysiskt på torsdagkvällar och andra föredrar digitala engagemang. 

 – Vi ska stärka folkrörelsepartiet ännu mer. Om jag blir vald kommer jag att fokusera stenhårt på det, säger Tobias Baudin. 

En annan roll för en partisekreterare är att vara en av allmänpolitikens bärare tillsammans med partiordförande. En del ser partisekreteraren som ”partiets” röst och ibland något skild från regeringsmaktens. Den som ska se de längre perspektiven och poängtera att politik alltid är en kompromiss med andra, och att om Socialdemokraterna fått hela sin vilja igenom skulle de gå ännu längre. 

– Jag kommer säga att, det här vill vi som parti, så här långt kom våra fantastiska riksdagsledamöter och så här långt kom våra grymma statsråd. Men vi som parti, fick vi femtio procent då hade vi gått ända dit, säger Tobias Baudin. 

Politik är inte bara ett hantverk i vardagen utan är ytterst drivet av värderingar. 

– Att regera innebär kompromisser, men jag kommer fortsätta prata om våra grundläggande värderingar. Vård, skola, omsorg. Trygghetslösningar, sjukförsäkring a-kassa, pensioner och jobben. Målet är fortfarande att vi ska få full sysselsättning, vi ska trycka tillbaka arbetslösheten, säger Tobias Baudin. 

Det har redan gjorts jämförelser med Sten Andersson, en legendarisk partisekreterare för Socialdemokraterna som hade sin post i en tid då debattläget inom partiet var högt. 

– Jag kan lika gärna varna för att ibland kommer vi hamna lite på olika kurs och det är helt naturligt. Om målet är att man aldrig ska uppröra någon, då ska man sitta på händerna och inte säga någonting. Och den personen är ju inte jag, säger Tobias Baudin. 

Socialdemokraternas största motståndare är Moderaterna, menar Tobias Baudin. Men också den samlade högern. De olika högerpartierna låter allt mer lika. 

– Moderaterna låter mer och mer som Sverigedemokraterna. Man kan nog väldigt mycket klumpa ihop dem i stora delar. 

Kommunal har granskat Sverigedemokraternas politik i välfärdsfrågor och inte blivit imponerade av deras ställningstagande. 

– Vi måste gräva sönder det där luftslottet som Sverigedemokraterna håller på med. De säger ”rösta på oss så kommer vi höja pensionerna, ha en stark a-kassa, stark sjukförsäkring”, det är ju inget annat än bullshit. Och det ska vi avslöja, det där måste vi syna dem på, säger Tobias Baudin. 

Om Ulf Kristersson tillträder som statsminister blir det för en väldigt konservativ mörkblå högerregering. För Sverigedemokraterna är ett mörkblått högerparti också i välfärdsfrågor, ekonomiskpolitiska frågor och arbetsmarknaden menar Tobias Baudin. 

– Vi måste nu måla upp vilket Sverige vi vill ha. Är det den mörkblåa vägen vi ska gå? Eller är det någon annan, med stark välfärd och fler människor i schyssta arbeten, säger Tobias Baudin.