Tillbaka i S men vill ha friare roll

Saida Hussein Moge. Foto: Andreas Sjöö

Saida Hussein Moge var ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige och engagerad i Socialdemokraterna sedan tre decennier. Efter Magdalena Anderssons uttalande i en DN-intervju om att människor i Sverige ska bo blandat och att några ”Somalitown” inte ska finnas lämnade hon partiet och uppdragen. Nu är hon tillbaka, i alla fall delvis.

– När man pekar ut etniska grupper på det sättet så ser man inte människor som tillgångar, säger Saida Hussein Moge.

Hon är för ett blandat samhälle, men vänder sig emot ordvalet. Det blev droppen, men frustrationen över partiets retorik och ställningstaganden har funnits länge. Men i onsdagens statsministerduell i SVT mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson fanns Saida Hussein Moge i publiken, och fick chans att prata med Magdalena Andersson öga mot öga. Statsministern förklarade då att hon tidigare i intervjun tagit upp exempel som Chinatown och Little Italy, men att de möjligen kändes avlägsna för oss som bor i Sverige.

– Jag ville ha något exempel som låg närmre. Men syftet var ett som du och jag delar, att om vi ska ha ett land med sammanhållning och respekt för varandra, så behöver vi bo blandat och mötas i affären, parken, arbetet och skolan. Det ville jag uttrycka, sa Magdalena Andersson då.

Mötet fick Saida Hussein Moge att ändra sig angående medlemskapet och engagemanget.

– Jag har stor respekt för Magdalena Andersson. Vi pratade även efteråt, och jag godtog förklaringen.

Att Magdalena Andersson inte i förväg visste att hon skulle sitta i publiken gör att Saida Hussein Moge upplevde hennes svar som väldigt genuint. Hon har bestämt sig för att gå med i Socialdemokraterna igen och fortsätta sina uppdrag för S i Biskopsgården, där hon är engagerad i den lokala klubben och ordförande för den lokala S-kvinnoklubben. Men hon kandiderar inte längre till varken riksdag eller kommunfullmäktige.

– Det är friare att vara medlem än att till exempel sitta i fullmäktige där du behöver hålla med gruppledaren. Jag kommer såklart sakna en del partikamrater, men jag har kontakt med dem.

Hon ser en trend att de som får ett tyngre förtroendeuppdrag i S och bor i Biskopsgården flyttar därifrån.

– Men politiken måste ju drivas härifrån också, avslutar Saida Hussein Moge.