Tar inte lätt på frågan om desinformation

desinformationsocialdemokraterna-savsjo-arabiska

Dementier om den felaktiga informationen har bland annat publicerats i egna S-kanaler.

Moderaterna hävdar att S tar för lätt på den desinformation som några S-politiker spridit på arabiska.

– Att anklaga oss för att ta lätt på frågan och att vi inte agerat är direkt felaktigt, sa S gruppledare Anders Ygeman på en pressbriefing på torsdag morgon.

I slutet av augusti blev det känt att en lokal S-sida i Alingsås spridit desinformation om SD och Moderaterna på arabiska. Moderaterna tillsatte en oberoende utredning som kom fram till att ursprungskällan går att härleda till ett konto vars företrädare utger sig vara från Kuwait.

Informationen har sedan spridits vidare ev det lokala S-kontot. Informationen har bland annat handlat om att M ska vilja stänga moskéer och förbjuda slöja för dem under 18 år. I går presenterade M utredningen och hävdade att S inte tagit tydligt avstånd och måste gå ut med en dementi.

– Socialdemokraterna har tagit för lätt på den här frågan. S måste agera kraftfullt så att de som nåtts av detta nu får rätt information, sa partisekreterare Gunnar Strömmer (M) till Aftonbladet.

På torsdagens pressbriefing på Sveavägen 68 kommenterade S gruppledare Anders Ygeman Moderaternas uttalande.

anders-ygeman Foto: Victor Svedberg

S gruppledare Anders Ygeman Foto: Victor Svedberg

– Rapporten i går innebär ingen ny information. Vi har tagit det här på allvar och de fritidspolitiker på lokal nivå som har delat den här informationen har fått lämna sina platser. Utöver det har dementierna publicerats på både svenska och arabiska och både i egna S-kanaler och på det största arabisktalande forumet i Sverige. Alla partidistrikt har fått ett brev där vi fastslår att detta inte är okej, sa Ygeman.

– Moderaterna borde städa framför egen dörr innan de uttalar sig och fundera över vilka principer de själva har när deras kandidater sprider budskap. Ett antal av deras ledamöter har betett sig på ett högst besvärande sätt.