Sydsvensk turné med dörrkack

Johnny Hartwig flankerad av Tobias Baudin och Magdalena Andersson innan dörrknackningen i Huskvarna. Foto: Simon Johansson, S i Jönköping

Från Almedalen till Ukraina och så vidare till Småland och Västergötland. Det är snabba ryck för Socialdemokraternas partiledare och tillika statsminister Magdalena Andersson.

Framtida väljare? Under bussturnén besökte Magdalena Andersson i sällskap med Tobias Baudin människor i Jönköping, Gnosjö, Växjö, Skara och Skövde. Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna

Under 5–6 juli genomförde Magdalena Andersson och Tobias Baudin, partisekreterare för S, en bussturné på temat ”Vårt Sverige kan bättre”. De besökte Jönköping, Gnosjö och Växjö i Småland och Skara och Skövde i Västergötland.

Resan startade i Växjö med ett besök hos Polisen tillsammans med polisaspiranter och handledare. Efter det bar det iväg till den västerninspirerade nöjesparken High Chaparral som ligger i Gnosjöregionen och en rundvandring där.

Magdalena Andersson besökte bland annat nöjesparken High Chaparral under sin sydsvenska turné. Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna
SSU mötte upp. Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna

På kvällen var det dörrknackning i delar av Huskvarna med partimedlemmar och Aktuellt i Politiken fick ett prat med Johnny Hartwig som är ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Jönköping samt ordförande för Bymarken/Dalviks S-förening.

– Responsen var god, säger han.

Mellan 40 och 50 glada socialdemokrater gav sig ut i julikvällen tillsammans med partiledaren och partisekreteraren.

– Överlag är folk positiva och tycker det är roligt att man kommer. När vi sa att ”Magda är i trakten, så hon kanske kommer och knackar på” får man ju en väldigt positiv respons: ”va, är hon här?”

Många ville prata om lokala frågor, till exempel kopplade till Husqvarnafabriken som tillverkar utomhusprodukter som robotgräsklippare, trädgårdstraktorer, motorsågar och trimmare.

– Det handlade lite om ett bemanningsföretag och situationen där. Sedan var det lite om Sverigedemokraterna, en del vi knackade på hos var sverigedemokrater. I de områden där man inte kanske röstar på oss tackade man ändå för titten. Och när vi kom till socialdemokrater blev de väldigt glada.

Dörrknack i Huskvarna. Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna

Märker du när ni knackar dörr att det går bra för S och att Magdalena Andersson har starka förtroendesiffror?

– Ja, det märks att det är väldigt positiva vindar och att vi går framåt. Man ser Magdalena Andersson som en väldigt god statsministerkandidat som kan leda landet. Många reaktioner man får är att man vill ha henne som statsminister.

Var det frågor kring Nato?

– Inte så mycket faktiskt. Jag tror att de flesta nog är ganska Nato-positiva. Jag tror att det är mer kritik som hörs i sociala medier än när man är ute bland folk.

Johnny Hartwig knackade dörr med en liten grupp på fyra och i den gruppen ingick inte Magdalena Andersson eller Tobias Baudin. Men innan alla gav sig ut pratade och peppade båda två hela dörrknackar-gruppen.

– Magdalena Andersson sa att det skulle bli väldigt energigivande att ge sig ut och knacka dörr efter flera tuffa dagar. Hon var peppad.

– Tobias Baudin betonade att det är väldigt jämnt i opinionen. Varje procentandel vi kan ta kan göra skillnad. Han lyfte att 15 knack ger en röst. Det var uppmuntrande! säger Johny Hartwig.

Tobias Baudin fick chans till en pratstund med bland andra youtubern Mauri Hermundsson. Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna

Efter onsdagens dörrknackning var det så dags för Magdalena Andersson och Tobias Baudin att på onsdagsmorgonen bege sig mot Skövde för samtal med unga sommarjobbare om hur viktigt det första jobbet är och prat om demokrati. Under eftermiddagen blev det rundvandring på Skara Sommarland.

Stopp för sockervadd på Skara Sommarland. Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna