Sverigedemokraterna hotar demokratin

Vladimir Putin och Viktor Orbán är två totalitära ledare som åtnjuter Sverigedemokraternas gillande. Foto: Shutterstock.

Med Sverigedemokraternas starka inflytande över den nya högerregeringen kan grundpelarna i den svenska demokratin hotas. Nu är det viktigare än någonsin att ta ställning och välja sida.

Jag har svårt att ta till mig att Sverigedemokraterna – ett parti med rötter i nazismen – tillåts vara med i regeringsbildningen. Inbjudna av Moderaterna och Kristdemokraterna är de nu en del av kommande regeringen. Vad är det som händer?

Detta kan vara ett av de största hot mot vår demokrati på över hundra år och borgerligheten applåderar och fortsätter bjuda in SD. I och med SDs möjlighet att påverka regeringsmakten i Sverige finns en påtaglig risk för nedmontering av vår demokrati. Det som under hundra år varit självklara demokratiska rättigheter kan börja att ifrågasättas och sedan undan för undan monteras ned.

I dag är det oerhört viktigt att vi alla står upp för de demokratiska rättigheter som råder i Sverige och att vi försvarar dem mot kommande angrepp.

Har SD en dold agenda som går ut på att först bli ett etablerat parti på högerkanten tillsammans med M och KD, för att sedan sakta men säkert börja ifrågasätta fundamentala grundpelare som vårt samhälle vilar på? Vad kommer att hända med demokratin, yttrandefriheten och pressfriheten? Vi ser med tydlighet paralleller i bland annat Ungern där denna strategi framgångsrikt använts för att vända ett samhälle från demokrati till en totalitär stat.

Sverige är en demokrati och ska så förbli. Mitt bidrag till kampen för att försvara demokratin är ett medlemskap i Socialdemokraterna.

Det som också skrämmer mig är att Vladimir Putin och Viktor Orbán är två totalitära ledare som åtnjuter SDs gillande. Två despoter som vrider respektive land tillbaka till en diktatur som ingen knappast trodde var möjlig 2022.

Svenska medborgare som värnar demokratin måste ta ställning och välja sida, välja ett parti som verkar för demokratin. Sverige är en demokrati och ska så förbli. Mitt bidrag till kampen för att försvara demokratin är ett medlemskap i Socialdemokraterna.

Peder Carlsson
socialdemokrat i Hallsberg

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.