Debatt: Svag allians bakom misstroende

Jag har trott på Anna Kinberg Batra. När Fredrik Reinfeldt aviserade sin avgång stod hon som ensam lysande stjärna hos Moderaterna. Hennes inledning var bra som nyvald partiledare och hon tog vid där hennes föregångare slutat och hon utvecklade politiken utifrån det spåret. Men sedan började de interna striderna och den som skulle kunnat bli en stark ledare blev en marionettdocka i Moderaternas interna maktkamp.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Det som hänt i Sverige under Anna Kinberg Batras tid som partiledare har aldrig tidigare skett.”[/blockquote]

Det som hänt i Sverige under Anna Kinberg Batras tid som partiledare har aldrig tidigare skett. Hon var med och röstade fram en borgerlig budget i riksdagen trots att S och MP har regeringsmakten. Detta genom stöd av SD.

Nu har misstroende riktats mot tre av Sveriges ministrar av alliansens fyra partiledare. Två av ministrarna lämnade som följd av misstroendet in sina ansökningar om entledigande medan den tredje, Peter Hultqvist, stannar kvar vid posten som försvarsminister. Försvarsministern och flera runt honom menar att de gjort vad som krävdes för att säkra upp den risk som förelåg inom försvarets hägn.

Händelsen är dock anmäld till konstitutionsutskottet som ska granska om någon av regeringens statsråd eller statsministern har brustit i sin tjänsteutövning.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]”Bakom alliansledarnas misstroende står inte relevans, sak eller ansvarstagande.”[/blockquote]

Men trots att KU inte gjort sin granskning ännu, trots att Transportstyrelsen inte ligger inom försvarsdepartementets område, trots att statsministern och regeringen ändå tagit till sig av kritiken och ombildat regeringen står kravet från alliansledarna kvar på försvarsministerns avgång.

Bakom alliansledarnas misstroende står inte relevans, sak eller ansvarstagande. Bakom deras krav på försvarsministerns avgång står tre kraftigt försvagade ledare som slåss för sin överlevnad. Liberalernas ledare Jan Björklund har blivit utmanad internt av Birgitta Ohlsson och känner kravet på leverans. Ebba Busch Thor har lett sitt parti rakt ner under riksdagsspärren och försöker hitta en genväg upp till säker mark igen.

Anna Kinberg Batras ledarskap är omtvistat och partiet tappar i varje väljarundersökning. Vårt enda hopp till sans och logik står då till Annie Lööf som måste stå pall för dessa påfrestningar. Och bakom denna fyrklöver står Jimmy Åkesson i kulissen, redo att backa upp för att göra sig oumbärlig.

Svensk politik har länge präglats av pragmatism och långsiktiga lösningar. Det är inte så längre! I dag drivs inte politik för utveckling och framåtanda. I dag har svensk politik förvandlats till ett avsnitt ur Game of Thrones.

Louise Åsenfors

Spara

Spara

Spara