Succé för rödgröna – SD valets stora förlorare

En glad Magdalena Andersson höll tal på S valvaka i natt. Foto: Daniel Färm/AiP

Socialdemokraterna når sitt mål och ökar för första gången i ett EU-val. S blir största parti med 24,9 procent, en ökning med 1,5 procentenheter. Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet går starkt framåt samtidigt som SD blir valets stora förlorare och backar i ett val för första gången på 33 år.

Det blåser vänstervindar i Europa, konstaterade S partiledare Magdalena Andersson i sitt tal på valnatten.

– För första gången någonsin stärks vi socialdemokrater i ett EU-parlamentsval. Svenska folket har gjort något stort. De har valt sammanhållning före splittring. Det känns väldigt bra, säger hon och möttes av jubel från de hundratals närvarande partikamraterna i publiken.

Valresultatet kan inte tolkas på något annat sätt än en flopp för Tidöpartierna som tillsammans samlar 40 procent av rösterna, medan S, MP och V tillsammans får närmare 50 procent.

Största nederlaget står Sverigedemokraterna för.

– Vår huvudmotståndare backar för första gången, konstaterar Magdalena Andersson.

– Jag har mött väldigt många besvikna människor när jag rest runt i vårt land. Som vill se en ökad sammanhållning och som vill se att skola, vård och omsorg fungerar och att det skapas nya jobb, säger hon som förklaring till framgångarna.

Andersson tackade även partiet för en fantastisk valrörelse där socialdemokrater genomfört samtal med sammanlagt 340 000 väljare.

– I Avesta har man till och med talat med var tredje invånare, säger Andersson.

Miljöpartiet blir med 13,8 procent (ökning 2,3) större än SD. Vänsterpartiet gör sitt bästa val sedan 2004 och samlar 11 procent av rösterna, en ökning med 4,2 procentenheter.

Liberalerna klarar sig med en hårsmån över spärren och får 4,3 procent. Centerpartiet backar mest i procentenheter om man jämför med förra valets resultat. Moderaterna behåller platsen som andra största parti med 17,5 procent, en ökning med 0,7 procent.

I EU-valet i Europa som helhet ser ytterpartierna ut att gå starkt framåt. Som väntat ser ID-gruppen, som samlar EU-kritiska och högerpopulistiska partier, ut att växa rejält. Inte minst har Marine Le Pens Nationell samling i Frankrike bidragit till framgångarna och de kan bli största parti i EU-parlamentet. I Italien ser Italiens bröder ut att bli störst med 27-31 procent, rapporterar BBC. Italiens bröder sitter i ECR, samma partigrupp som Sverigedemokraterna. Samtidigt växer högerextrema Alternative für Deutchland i Tyskland och Österrike segrade högerpopulistiska FPÖ med rötter i nazismen.

Senare på Socialdemokraternas valvaka får AiP en kort intervju med Magdalena Andersson:

Vad betyder valresultatet inrikespolitiskt?

– Det visar att det blåser vänstervindar i Sverige. Nu hoppas jag att moderater, kristdemokrater och liberaler – som på riktigt hade förhoppningar att SD skulle bli ett normalt parti när de väl kom till makten – tar sig en ordentlig funderare på vad det är för kraft som de har släppt lös, som ju attackerat en av hörnstenarna i demokratin genom att attackera oberoende och granskande media. Det är svårt förutse vad det får för konsekvenser inom Sverigedemokraterna, när de nu backar för första gången. Det är ju nytt för dem, säger Magdalena Andersson.

Varför går S fram i ett EP-val för första gången sedan Sverige blev EU-medlem?

– Vi har haft en riktigt bra politik. Att vi har varit tydliga med att vi behöver stå starka och enade mot Putin. Att vi är den starkaste motkraften i parlamentet mot de högerextrema krafterna. Sedan har vi gjort en fantastisk valrörelse. Vi har slagit vårt samtalsmål: 340 000 samtal öga mot öga eller i telefonen. Och det har ju verkligen märkts: vårt parti är på tårna. Det är fantastisk bra stämning. Det hjälper till.