Stort stöd för Trump inom SD

Oscar Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Adam Marttinen.

Jimmie Åkesson vill hålla stödet till Donald Trump på en ideologisk nivå. Men AiP:s genomgång visar att SD-riksdagsledamöterna mangrant stöder Trumps mest kontroversiella politik, auktoritära retorik och ledarstil.

När Donald Trump valdes 2016 jublade många Sverigedemokrater. I dag är SD-ledningen återhållsamma med stödet till Trump. Åtta av tio svenskar ogillar Trump, enligt en undersökning som Novus opinion gjorde för Ekot i februari. Även bland SD-sympatisörer hade ogillandet ökat jämfört med 2017.

Enligt Pew research i januari hade 18 procent i Sverige ett visst förtroende för Trump mot 51 procent i Polen.

Trumps ifrågasättande av de demokratiska spelreglerna, ryska kopplingar och flirtande med högerextrema är problematiska i den europeiska kontexten, menar statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

– Det kan bli lite riskfyllt att stödja Trump rakt ut, säger Jungar till Aftonbladet.

Därför fick SD-ideologen Mattias Karlssons öppna Trumpstöd uppmärksamhet.

– Patriotism och lag och ordning är betydligt mer tilltalande för mig än den vänsterradikala identitetspolitik som Demokraterna har anammat, sa Karlsson till DN i september.

Jimmie Åkesson hoppas också att Trump ska vinna men distanserar sig från personen Trump.

– Det är kanske inte den mest populära figuren, vare sig i Sverige eller i omvärlden. Men det hand­lar också om vilken riktning som USA och världen ska ta, och där föredrar jag en republikansk valseger framför en vänsterliberal val­seger, sa Åkesson i partiledardebatten i riksdagen 9 september och nämnde frågor som terrorism, invandring och globalisering.

Enligt Åkesson ”kan man tycka många olika saker om den republikanske presidentkandidaten”. Det gör dock inte SD:s riksdagsledamöter. Där är stödet för Trump kompakt, visar AiP:s genomgång av SD-ledamöternas kommentarer på Twitter.

Det handlar inte enbart om nationella intressen och minskad invandring, utan även ifråga om Trumps auktoritära ledarstil, förolämpande retorik och polariserande berättelse om att våldet kommer från vänster.

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen ”inspireras” av Trumps utspel om att terrorstämpla den radikala vänstern.

Han försvarar Trumps uppmaning att kalla in militären för att stävja upplopp.

Marttinen med flera ifrågasätter kritiken att Trump underblåser högerextremt våld. Dennis Dioukarev (SD) kallar det för verklighetsfrånvänt narrativ. Det är är BLM och AFA som bränner och mördar.

SD kritiserar även Black Lives Matter-rörelsen, som Jonas Andersson (SD) kallar vänsterextrem våldsgruppering.

Av 62 riksdagsledamöters alla twitterinlägg under fyra år är endast två kritiska och då med kålsuparbrasklapp:

SD-ledamöterna står på Trumps sida mot mediernas ”Fake news”.

Tobias Andersson (SD) är kritisk till att Facebook och Twitter nu faktagranskar Trumps inlägg och lyfter bort våldsbejakande inlägg. Twitters ”vänsterledning” ägnar sig åt politisk censur, menar han.

Den här tweeten delas även av partiets twitterkonto.

Att Trump avbröt Biden 128 gånger i tv-debatten ursäktar Andersson med att dela ett inlägg från Fox News kommentator Lisa Boothe om att en överbefälhavare måste vara den som mobbar och inte bli mobbad själv.

När Rapport sakligt rapporterar att Greta Thunberg stöder Joe Biden kallar Josef Fransson (SD) det för ”vänsterpropaganda” från ”skattefinansierad tvångsmedia”.

Flera SD-ledamöter reagerar mot påståenden om att Trumps agerande undergräver demokratin. Att kritiken dessutom kommer från Fredrik Reinfeldt upprör partisekreteraren Richard Jomshof.

Trumps klimatpolitik har fått stark kritik. Den kritiserade borrningsmetoden fracking, är en fråga som Trump nu driver hårt i spurten för att vinna delstaten Pennsylvainia.

SD:s talesperson Martin Kinnunen har försvarat Trump.

Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson försvarade även Trumps kritiserade uttalande ”Look what happened last night in Sweden”.

”Trump överdrev inte Sveriges nuvarande problem. Om något, så underskattade han dem”, skrev SD-duon i Wall Street Journal med rubriken ”Trump is right”.

Trumps agerande på internationella politiska scenen är hårt kritiserad. Lagom till valet nominerar SD Donald Trump till Nobels fredspris.

– Ingen ärlig och objektiv bedömare borde dock kunna förneka den enorma insats som han och det Republikanska partiet har gjort för en fredligare värld de senaste åren, säger Mattias Karlsson till Expressen.

SD har nu dessutom börjat använda Trump-retorik i svensk politik. Den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt talade i samband med budgetpresentationen om att sätta ”Sverige först”.

Stämningsläget i SD-gruppen så här på valdagen: