Starka internationella reaktioner på svenska valet
”Sjokk-comeback”, ”tumultartat”, ”känner inte igen Sverige längre”. Det är gott om starka ord när det svenska preliminära valresultatet omskrivs i internationella medier.
Efter reservationer om att det slutgiltiga valresultatet ännu inte är fastställt andas kommentarerna förvåning och insikt om Sverige som ett i grunden förändrat land. Norska Verdens Gang konstaterar att valdramat fortsätter efter det som måste vara ett av de jämnaste valen någonsin. Tidningen beskriver hur det under den tidiga valnatten såg ut att gå mot en rödgrön seger, ”en stor triumf” för sittande statsminister Magdalena Andersson. Sedan kom vändningen, ”sjokk-comebacket” och Sverigedemokraternas ”brakvalg” och så citeras SDs partisekreterare Richard Jomshof om att det nu är naturligt att diskutera också statsministerposten.
Financial Times toppar sin nyhet om Sveriges valnatt med en bild på en jublande sverigedemokrat på valvaka. Ett nationalistiskt parti som av Sveriges mitten-vänsterregering fördömts som nyfascistiskt har blivit näst störst, skriver FT och konstaterar vidare att SD kommer att knuffa högeroppositionen ytterligare högerut.
En rå valrörelse beskrivs, med fokus på gängkriminalitet och invandring efter rekordmånga skjutningar i utsatta förorter. Svensk politik omskrivs som tumultartad ända sedan SD kom in i riksdagen 2010. Om högerblockets ledning står sig väntar en svår utmaning i att forma en regering som lyckas hålla ihop trots ett lövtunt övertag och interna strider, enligt FT.
The Guardian citerar den antirasistiska forskaren Tobias Hübinette i dennes beskrivning av SD som världens största parti med nazistiska rötter och som ser sig självt som den enda politiska kraft som kan rädda den ”vita svenska majoritetsbefolkningen”. Valet har avslöjat Sverige som ett land som är ”djupt illa till mods” över invandringen och SD har lyckats utnyttja oron för våldsbrottslighet, skriver The Guardian och nämner också hur frågor som höjda elpriser, fallande skolresultat och långa vårdköer drunknade i ett obevekligt fokus på frågor om invandring och kriminalitet.