SSU fick sossebuss i 100-årspresent

Statsminister Stefan Löfven talar på SSU:s kongress 2017

SSU fick en buss i 100-årspresent av Socialdemokraterna.
– Man kan se det som en ”russebuss”. Men det blir i demokratins tjänst med betydligt mindre festande och mer arbete, sa Stefan Löfven när SSU-kongressen avslutades på måndagen.
Mer av en ”sossebuss” alltså.
Löfven manade SSU:arna till en historisk strid mot högern och ett demokratiskt renhållningsarbete.

Svenskarna, i alla åldrar, har fått lära sig av tv-serien Skam, att studentfirande i grannlandet sker i så kallade russebussar.

Och valseger i Sverige ska fixas i sossebuss. För nu har SSU, som har lovat dra ett stort lass i valrörelsen, alltså fått en bussturné av moderpartiet. Går valarbetet bra kan det ju bli desto större fest på valnatten.

– Vi får väl turas om att köra, sa SSU-ordförande Philip Botström när han tackade för presenten.

Stefan Löfven markerade hårt mot Anna Kinberg Batras ”armkrok” med Sverigedemokraterna i sitt tal på SSU-kongressen. Statsministern talade om ett renhållningsarbete och en historisk strid mot högern, för människovärdet och för ett samhälle som håller ihop.

Löfven kom till kongressen någon dag efter nazistattacken i Charlottesville.

– Jag är orolig just nu. När man ser de här stöveltrampen i Falun, eller de med sina uniformer i Almedalen, eller när man ger sig på försvarslösa människor i ett demonstrationståg. Nu är det oerhört viktigt att vi står upp mot dessa odemokratiska, rasistiska, nazistiska krafter. De ska aldrig få något utrymme i Sverige.

Philip Boström påminde om den danska valaffischen från 1935, ”Stauning eller kaos –Stem socialdemokratisk!”.

– Det har visserligen gått 80 år. Men samma budskap håller 2018. Men med en liten ändring: ”Löfven eller kaos – Rösta på Socialdemokraterna!”

SSU-ordföranden förklarade att han kände sig extra trygg med att Löfven sitter vid den politiska ratten och har fått snurr på ekonomiska hjulen, särskilt bostadsbyggandet. Men det är ett styre som nu hotas av den politiska turbulensen kring mistroendehoten.

– Jag tror aldrig jag varit så stolt som när du stod på den där presskonferensen 7 juli i Rosenbad och visade hur det är att faktiskt ta ansvar när de borgerliga partierna väljer att gräva sig allt djupare ned i sandlådan, sa Botström.

Löfven är fortsatt kritisk mot att alliansens misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är oseriöst. Det är ett missbruk av ett av riksdagens skarpaste verktyg. Det får varje riksdagsledamot fundera igenom.

Alliansen hotar med att rikta fler misstroenden, om regeringen går fram med skattehöjningar, i budgeten. Löfven ville idag inte gå in på om regeringen är beredd att släppa eller ändra på någon av de aviserade skattehöjningarna.

– Vi har sagt hela tiden till den borgerliga oppositionen att vi är beredda att prata om de förslagen. Vi är öppna för det hela tiden. Men det är de som måste välja. Man kan inte både säga att vi vill inte ha dem, men vi vill inte prata. Har vi en diskussion kanske man komma till en lösning.

Löfven talade om att misstroendecirkusen visar på behovet av ett bredare regeringsunderlag efter valet, i regeringen eller i riksdagen.

– Vi kan inte ha Sverige i en sådan här situation år efter år, där en minoritetsregering hotas av att man överanvänder detta när man har olika politisk uppfattning.

– Det försvagar landet.

Spara