Solna stängde skola – nu ska den öppna igen

140929

Ylva Säfvelin/AiBild skola i Tyresö

En skola i Solna som tidigare stängdes ska nu öppnas igen. Foto: Ylva Säfvelin/AiBild

För två år sedan stängde Solna kommun Fridhemskolan och eleverna måste byta skola. Föräldrar och barn protesterade kraftigt. Nu planerar kommunen att öppna skolan igen.

ST nummer 47 2013 berättade om att Solna kommun årsskiftet 2013/2104 planerade att stänga Fridhemskolan, då en f-2-skola i centrala Solna. Barnen slussades över till Skytteholmskolan någon kilometer bort. Anledningen till flytten var att skolan inte bar sig på grund av för dåligt elevunderlag.

Tidigare hade högre årskurser flyttat. Föräldrar och barn protesterade kraftigt, framför allt mot hanteringen av ärendet. Skolan stängde med två månaders varsel. Nu vill alliansen öppna skolan igen.

–  Det pågår ett programarbete kring förtätning i Hagalund och det tar tid att starta upp en skola. Därför vill sätta igång redan nu och passar på när kulturskolan ändå ska flytta till Fridhemsskolan. De behöver inte alla lokaler. Det blir ett bra tillfälle att få in de yngre barnen i området, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Marianne Damström-Gereben (FP).

Men ni måste ha känt till planerna på att utveckla Hagalund redan när skolan stängde?

– Nej, det gjorde vi inte, jag var inte med om att ta beslutet. Men jag kan förstå beslutet att stänga en skola som inte är fylld, utan bara till hälften. Det tär på kvalitet och resurser. Men vi i Folkpartiet skrev ett ganska upprört inlägg om att man stängde mitt i terminen, och att det gick så fort. Och jag förstår om de föräldrar som var då var upprörda, ställer frågan vad som händer nu.

– Men politik handlar om att se en helhet, att kunna ändra sig och tänka nya tankar. För oss i Folkpartiet var det viktigt med ett inspel till Hagalundsstrategin att öppna skolan för de yngre barnen.

Planen är att öppna skolan 2017. Men då har inte strategin hunnit slå igenom.

Skolan fick ändå stå kvar, fanns det inte tankar på att använda skolan igen?

– Nej, det finns inga såna konspirationsteorier. Då fanns inte det här tänket. Däremot har vi i Folkpartiet tänkt att det vore bra att öppna Fridhemskolan igen och det passar bra nu när Kulturskolan sagt att de inte behöver alla lokaler.

Att planer på förtätning av Hagalund inte skulle varit igång redan 2013 stämmer dock inte.  Av STs tidigare artikel framgår att alliansen planerade för förtätning och dåvarande nämndordförande Arion Chryssafis (M) hävdade att kommunen måste behålla byggnaden för eventuell skola framöver. Och nu blir det alltså så.

Agneta Persson var en av föräldrarna som protesterade. Hon har nu flyttat till Sollentuna.

­– Min första reaktion är, ja, vad bra, Hagalund behöver en egen skola. Det är helt rätt att öppna upp den. Det är bara att säga grattis till dem som ska gå där.

– Min nästa reaktion är, hur tänkte de nu och hur tänkte de då, för två år sen, när de bestämde sig för att lägga ner, hastigt och lustigt, och extremt tvärsäkert. Den här förtätningen är ju inget nytt, det har varit på gång.

Hon säger att vid nedläggningen var kommunen väldigt tydlig med att det inte fanns några framtidsutsikter för skolan.

– Vi var många som betalade ett högt pris för det där nyckfulla sättet att lägga ner en skola. Och allt strul det innebar och alla effekter det fick för många familjer, varav vi var en av dem som drabbades. Det var inte ordentligt förberett. Inte för barn och föräldrar men inte heller för personalen.

– Är det inte lite nyckfullt beteende att slänga igen skolan så snabbt, det finns ingen framtid, och så två år senare börjar de budgetera för att öppna upp den igen. Det här ger ett slarvigt och ovarsamt intryck.