Sökes: Hbtq-person till regeringen

Prideparad i Stockholm 2018. Foto: Socialdemokraterna

Sverige har en ny regering. Några nya namn har tillkommit. Men varför har vi inte under 100 år av socialdemokrati lyckats hitta och attrahera en enda hbtq-person att sitta i regeringen?

Sverige har precis fått en ny socialdemokratiskt ledd regering. Vi är många som är stolta över vår partiordförandes lugn och stabilitet i denna regeringskris. Vår statsminister var sin vana trogen och gjorde inte några stora förändringar, men här kommer ett inspel om det blir aktuellt med förändringar framöver: USA har nu fått sin första öppet homosexuella minister. Samtidigt blir en öppen transperson biträdande hälsominister. I konservativa USA. I Sverige har 208 personer varit statsråd för Socialdemokraterna de senaste dryga 100 åren, med reservation för att jag kan ha räknat fel med någon person. Ingen har varit öppen hbtq-person. Ingen.

I SVTs tv-serie ”Vår tid är nu” händer något enastående. Lesbiska Margareta Larsson blir socialminister i Palmes regering. Gåshud, men kanske det mest fiktiva i hela tv-serien. Socialdemokratin har inte varit öppen för det. Kanske kan socialminister Maggan få bli verklighet efter valet 2022.

Mona Sahlin förändrade vårt parti till det bättre. Att vara bög i S är lättare tack vare Monas partiledarskap, det vet jag av erfarenhet. Det finns få personer i Sverige som gjort så mycket för både hbtq-personer och andra minoriteter som hon. Ann Linde är en av de personer i svensk politik som ägnat mycket av sitt politiska engagemang åt hbtq-personers rättigheter. Hennes möten med människorättskämpar och hbtq-aktivister under sina utlandsresor gör mig stolt att vara socialdemokrat. En allierad som gör stor skillnad i politiken.

Jag menar inte att hbtq-personer måste finnas med för att driva hbtq-frågor. På samma sätt som hudfärg inte avgör vem som kan driva antirasistiska frågor. Vi har alla ett ansvar för kampen för allas lika värde och rätt.

Pete Buttigeg som ny amerikansk transportminister kommer knappast att ha en homo-agenda i den amerikanska transportpolitiken. Men representation spelar roll.

När jag blev medlem i det socialdemokratiska partiet och SSU 2005 kändes det som att vara den enda hbtq-personen. Jag var såklart inte det, men klimatet var inte välkomnande. Jag är stolt över att hela arbetarrörelsen har gjort en resa här. Stolt över att se halva regeringen i prideparader. Stolt över att se S-kommunalråd över hela landet ta strid för att hissa prideflaggor när M, KD och SD vill hala och förbjuda dem i offentliga verksamheter i flera kommuner.

Att socialdemokratin på 100 år inte lyckats attrahera en enda tillräckligt kompetent hbtq-person för att platsa i en regering är pinsamt eller så har personerna valts bort och då är det ännu värre.

Jag tror inte på att kräva minoritetskvotering. Men att socialdemokratin på 100 år inte lyckats attrahera en enda tillräckligt kompetent hbtq-person för att platsa i en regering är pinsamt eller så har personerna valts bort och då är det ännu värre. Hatten av till Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna. De har inte haft i närheten av 200 statsråd. Men glastak har spräckts. 

Jag vet flera kompetenta sossar som skulle platsa. I LOs och SSUs styrelser och ledning finns kompetensen. I partistyrelse och riksdagsgrupp finns de. I landets kommuner och regioner blir det succesivt fler.

Att Moderaterna och Vänsterpartiet känns mer lockande för hbtq-personer i min bekantskapskrets är orimligt. Vi ska vara partiet som står upp för friheten. För rätten att älska vem man vill. För det behövs både reformer och representation. Att frågorna och perspektiven måste lyftas.

Jag tror politiken blir bättre när perspektiven blir fler. Att känna igen sig i ledande företrädare spelar roll. Erfarenheter spelar roll för det är svårt att sätta sig in i andra människors erfarenheter av diskriminering, begränsande lagstiftning och fördomar. Det är något vi socialdemokrater i grunden alltid har varit bra på.

Lycka till med framtida regeringsbildningar, Stefan Löfven. Jag tror på dig. Det är dags för en socialdemokratisk Maggan i regeringen.

Victor Harju
ordförande för Socialdemokraterna i Järfälla