Debatt: Socialdemokraterna måste hitta en lösning för ensamkommande barn och unga

Vi vill att Socialdemokraterna möter Miljöpartiet och andra i frågan om hur vi på bästa sätt bereder en plats för de unga som kommit till oss som ensamkommande, och åtgärdar de rättssäkerhetsproblem som uppenbart har uppstått i hanteringen av denna grupp asylsökande.

2015 kom många människor till Sverige, varav 35 369 ensamkommande barn. Av dessa kom 23 480 från Afghanistan.

De flydde från konflikter, förtryck och förföljelse. För att de är hazarer, andra för att de är shiamuslimer eller kristna, för att talibanerna förföljt deras familj.

Afghanistan är ett land som varit drabbat av konflikter under många år. Enligt statistikorganet UCDP dödades 17 918 personer i Afghanistan förra året. Mängden internflyktingar i landet är stor. Fattigdomen och korruptionen utbredd. Förutom talibanerna har också IS etablerat sig i landet.

För den som följer nyhetsflödet från Afghanistan är det tydligt att olika dåd med dödlig utgång sker hela tiden. Också i Kabul där Sverige idag gör bedömningen att det ska gå att leva i, också för den som helt saknar nätverk. Läget i landet har försämrats och talibanerna har tagit mer mark. Det sägs att regeringen styr ungefär halva landet.

Den här våren varvar killarna som sökt skydd i Sverige nationella prov med att gå på besök på Migrationsverket och få ett ”erbjudande” om att återvända till Afghanistan. Det återvändarprojekt som Sverige tidigare använt erbjöd egentligen möjligheten att starta en liten butik eller rörelse av något slag, men flera av de som deltagit i det projektet står inte att finna när det var dags för utvärdering. Vart de människorna tagit vägen vet ingen.
Det är vad som erbjuds i detta nu, efter den utvärderingen. Tillsammans med 30 000 kronor vid frivilligt återvändande. Ingen har flytt för att skickas till Afghanistan och få en summa pengar.

Så många har fått höra frasen: ”Du har inte gjort det sannolikt att det finns någon hotbild mot dig i ditt hemland”. Berättelser om blodiga förföljelser och dödade familjemedlemmar och ett stående hot mot sig räcker inte, och som medmänniskor undrar vi hur det inte kan vara nog.

Ytterligare problematiskt blir det när de ensamkommande har räknats upp i ålder vilket skett på ett, som Migrationsverket själva medgett, ytterst godtyckligt sätt. Unga människor som på grund av omständigheterna vuxit upp i Iran ska skickas till Afghanistan. Flera har valt att avsluta sitt liv, av rädsla för att skickas till Afghanistan.

Båda dessa omständigheter, frågetecknen kring säkerhetsläget och de godtyckliga åldersuppskrivningarna, gör att rättssäkerheten kraftigt kan ifrågasättas. Att i detta läge fortsätta med dessa utvisningar kan vi inte försvara och det kan inte fortgå.

Jonas Gunnarsson, Sara Karlsson, Teres Lindberg, Elin Lundgren, Patrik Lundqvist, Petter Löberg, Magnus Manhammar, Kristina Nilsson, Lawen Redar, Gunilla Svantorp, Emilia Töyrä, Mattias Vepsä, Maria Andersson Willner och Anders Österberg

Socialdemokratiska riksdagsledamöter

Läs mer: Migrationsminister Morgan Johansson svarar: ”Vi står upp för den reglerade invandringen”

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.