Snabba frågor till tre av de nya ministrarna

Tre nya ministrar. Foto: Henrik Persson/AiP

Tre av de nya statsråden är Jeanette Gustafsdotter, Ida Karkiainen och Johan Danielsson. AiP fick chans att ställa några korta frågor denna hektiska dag.

Jeanette Gustafsdotter, ny kulturminister. Foto: Henrik Persson/AiP

Jeanette Gustafsdotter är ny kulturminister. Hon är jurist och  journalist och kommer från en post som generaldirektör för Sveriges museer och har tidigare jobbat på Tidningsutgivarna. 

En prioriterad fråga för henne på hennes nya jobb är att göra kulturen tillgänglig, inte minst utanför storstadsområdena. 

– Det är oerhört viktigt med kultur i hela landet oavsett var man bor, säger Jeanette Gustafsdotter. 

När det gäller den egna kulturkonsumtionen blir det bland annat tv-serier, där Downton Abbey är favoriten. Och så böcker så klart. 

– Den bok jag läser just nu är ”Tio lektioner i svensk historia” av Ola Larsmo, säger Jeanette Gustafsdotter innan hon måste rusa iväg till ett möte med talmannen. 

Ida Karkiainen, ny civilminister. Foto: Henrik Persson/AiP

Ida Karkiainen är ny civilminister och kommer från norrlandsbänken i riksdagen. 

 – Det var både en chock och en glädje att få frågan från Magdalena Andersson, säger Ida Karkiainen.

Som civilminister stationerad på finansdepartementet har Ida Karkiainen ansvar för en av de prioriterade områden som statsministern pekat ut, kontrollen över välfärden.

– I min portfölj handlar det om att se till att regioner och kommuner har de resurser de behöver för att klara av välfärden och se till att de anställs fler välfärdsarbetare, säger Ida Karkiainen.

Konsekvenserna av regeringarna Reinfeldt blev enligt Ida Karkiainen att folket tappade förtroendet för staten, särskilt på landsbygden. 

– Vi socialdemokrater har ju en annan idé. Vi menar att staten ska finnas där, i hela landet, för alla människor, det är vi som äger staten tillsammans. Och den idén bär jag också med mig i det här uppdraget, säger Ida Karkiainen.

Johan Danielsson, ny bostadsminster. Foto: Henrik Persson/AiP

EU-parlamentarikern Johan Danielsson byter det uppdraget mot att bli bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Jobbet som bostadsminister försvåras av att oppositionens budgetändringar gick igenom riksdagen. 

– Det är ju klart att det är olyckligt att de blåbruna strök investeringsstödet för bostäder. Det riskerar att göra det svårare att bygga hyresrätter där vanligt folk kan bo, säger Johan Danielsson. 

Ministern menar att staten måste ta ett aktivt ansvar för finansiering av bostadsbyggande om det ska kunna ske i hela landet. 

– Nu hoppas jag att de besinnar sig lite så det blir en utfasning och inte ett totalstopp, säger Johan Danielsson.