Skolministerns svar på cv-mörkandet – får ny kritik

– I mitt cv fokuserar jag på de anställningar jag har haft.
Så svarar skolminister Lotta Edholm (L) på kritiken mot att hon i sitt cv på regeringens hemsida valt att inte nämna uppdraget som styrelseledamot i skolkoncernen Tellusgruppen.
– Det är direkt pinsamt, säger Åsa Westlund (S).

Det var efter AiP:s nyhet om att Lotta Edholm (L) i sitt cv utelämnat just det tidigare uppdrag som hon kritiserats för som Åsa Westlund (S) krävde skriftligt svar av Ulf Kristersson (M).

Hur säkerställer statsministern att ministrarna i sina cv:n ”inte undanhåller uppgifter som har särskild koppling till det ansvarsområde som statsrådet är ansvarigt för”?

Ulf Kristersson (M) duckar dock frågan och överlåter istället till skolminister Lotta Edholm (L) att själv svara. Edholm förklarar att det är de enskilda statsråden som ansvarar för att informationen om deras bakgrund är ”korrekt och väl kontrollerad” och att hon håller med om att ”statsråd ska vara transparenta med vilka möjliga intressekonflikter som kan finnas”. 

Ändå har Edholm alltså inte tagit upp att hon kom direkt från en skolkoncern, som ägs av en tidigare partikollega och som under hennes tid i styrelsen kritiserat olika former av regleringar av skol- och förskolesektorn. Frågor som hon som skolminister nu direkt ansvarar för.

”I mitt cv fokuserar jag på de anställningar jag har haft. Det är för allmänheten väl känt att jag har suttit i styrelsen för Tellusgruppen AB och det är inte något som jag har eller har haft för avsikt att dölja”, svarar Edholm (L).

– Lotta Edholm förstår uppenbarligen fortfarande inte att hennes tidigare uppdrag och ägande i Tellusgruppen är av särskilt intresse för allmänheten. Hon försöker i sitt svar påskina att hon fokuserat på vilka anställningar hon har haft i sitt cv. Men det förklarar ju knappast varför hon tror att allmänheten har större behov av att veta att hon suttit i styrelsen för stiftelsen Sverige i Europa än i styrelsen för Tellusgruppen, säger Åsa Westlund (S) om svaret.

Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson. I kammaren bakom skymtar skolminister Lotta Edholm (L).

– Det är direkt pinsamt argumenterat av Lotta Edholm. Och än värre är det eftersom att hon och regeringen underlåter att stoppa just Tellusgruppen och andra koncerner från att överkompenseras. De får miljarder kronor för mycket betalt av skattebetalarnas pengar varje år, tack vare att regeringens underlåtenhet att agera. Det är inget annat än skandalöst.

Utöver ministrarnas cv:n redovisar regeringen även statssekreterarnas tidigare uppdrag. De många kopplingarna till pr-byråer och intresseorganisationer bland de personer som ministrarna rekryterat till sina staber efter valet har ifrågasatts.

– Det känns som en oroväckande utveckling. Att lobbygrupper kan få genomslag på regeringsnivå, på ett sätt som vi i Sverige inte sett tidigare. Men det här är följden av en utveckling där ekonomiskt starka gruppers påverkan på politiken är det nya normala, sa Anna Skarhed, ordförande för Karensnämnden och tidigare justitiekansler, till DN efter valet.

Enligt DN:s genomgång handlar det om var tredje statssekreterare.  En av dem är Dan Ericsson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Han var sedan 2012 partner på pr-byrån Diplomat Communications och före det på JKL.

– Jag kan förstå att man kan se det som problematiskt. Men jag har alltid hållit väldigt tydlig rågång mellan intressen. Jobbar jag för en sak så jobbar jag enbart för det, sa Dan Ericsson till DN vid tillträdet 2022.

Men trots insikten att det kan anses ”problematiskt” väljer Dan Ericsson att inte redovisa sin omfattande pr-bakgrund i sitt cv på regeringens hemsida.

Dan Ericssons karriär som pr-konsult saknas på cv:t.

Ericsson nämner endast sina tidigare politiska uppdrag såsom riksdagsledamot, partisekreterare, utredare och statssekreterare.

David Lindberg satt i styrelsen för ett pr-bolag innan han blev statssekreterare hos Lotta Edholms (L). Men det nämner han inte heller i sitt cv.

Transparensen i fråga om de politiska tjänstemännens kopplingar är inte heller fullständig. Utöver statssekreterarna har ministrarna ett antal politiskt sakkunniga i sina staber. Andreas Arvidsson, som jobbat på Friskolornas Riksförbund, rekryterades till exempel efter valet till stabschef hos utbildningsministern. Men dessa medarbetares cv:n redovisas alltså inte överhuvudtaget.

Vad gäller riktlinjer om vad som bör upptas i ministrarnas och statssekreterarnas cv:n så svarar Lotta Edholm (L) endast att rutinen är att de ska vara ”enhetligt utformade”.

Det består i enhetliga rubriker, ”Ansvarsområden”, ”Utbildning” samt ”Befattningar och uppdrag”.  Sedan väljer ministrarna och statssekreterarna uppenbarligen själva vilka tidigare poster och uppdrag de vill berätta om. 

– Statsministern har inte sett till att det finns tydliga riktlinjer som statsråden ska följa när det gäller vilka uppdrag som ska anges i cv:t. Till exempel finns alltså inga riktlinjer om att särskilt deklarera vilka uppdrag statsråden har haft med koppling till det sakområde de ansvarar för i regeringen, säger Åsa Westlund (S) som menar att Kristersson, genom att inte besvara frågan själv, visar att han inte anser att frågan om statsrådens transparens med potentiella intressekonflikter är viktig.