Edholm (L) mörkar kritiserat uppdrag i sitt cv

Det väckte stark kritik när regeringen presenterades. Men skolminister Lotta Edholm (L) väljer att inte skylta med sitt tidigare uppdrag som styrelseledamot i en skolkoncern i sitt cv på regeringens hemsida.

–  Det är ju en tvättad version av vad hon har gjort tidigare, säger Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson.

När regeringen tillträdde i oktober 2022 väckte utnämningen av Lotta Edholm (L) stor uppmärksamhet. Edholm hade visserligen lång bakgrund som skolpolitiker i Stockholm, men hade lämnat politiken och tagit plats i styrelsen för den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen. Hon hade även investerat i aktier i koncernen till ett värde av 93 000 kronor.

Edholm (L) anmäldes till konstitutionsutskottet som granskade omständigheterna kring tillsättningen och intresset i Tellusgruppen. 

Lämpligheten i att skolministern kommer direkt från och har nära kopplingar till en stor friskoleaktör debatterades hett. Skolministern ska ju ansvara för en likvärdig skola och reglera skolbolagens vinstuttag.

”Hennes nära band till skolbolagen och till skollobbyn gör att varje uttalande och varje beslut de kommande fyra åren kommer att behöva granskas och ifrågasättas”, skrev Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans.

Tellusgruppens vd och ägare Bijan Fahimi är gammal parti­kamrat till Edholm och har uttalat sig kritiskt till vinstbegränsningar. 

”Den främsta orsaken till skolsegregationen är inte friskolor utan en migrationspolitik”, skrev Fahimi i GP 2020. 

Tellusgruppen fick vidare stark kritik när SVT Uppdrag Granskning avslöjade att barnen på en en förskola serverades vatten och knäckebröd samtidigt som bolaget gjorde miljonvinst.

Skolminister Lotta Edholms (L) bakgrund är alltså kontroversiell. Men det är inget hon vill skylta med.

På Edholms officiella cv på regeringens hemsida har uppdraget i Telluskoncernen utelämnats. Trots att den har en koppling till ministeruppdraget.

Där uppges endast att hon 2020–2022 arbetat som ”Konsult vid TeneliusHolm AB”, ett lobbyistföretag som hjälper bolag att ”konkurrera framgångsrikt” i upphandlingar och kundval.

Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson, tycker att det är problematiskt att skolministerns uppdrag i skolkoncernen inte framgår i cv:t.

– Transparens lyfts ju fram som ett sätt att kunna bevaka att man inte gynnar enskilda intressen. Det ska vara öppet vilka man har haft samröre med och vilka intressen som man har nära kopplingar till. Så det är en tydlig brist i Lotta Edholms cv att hon inte är öppen med den kopplingen, säger Westlund (S).

AiP har sökt Lotta Edholm (L) för en kommentar till kritiken om bristande transparens. Men hon har inte återkommit.

Andra ministrar listar i sina cv:n tidigare styrelseuppdrag. Statsminister Ulf Kristersson redovisar att han har varit ordförande i Adoptionscentrum och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att hon suttit i RFSU:s styrelse. 

Det finns inget krav att ministrarnas cv:n ska heltäckande. Elisabeth Svantesson (M) berättar till exempel inte att hon på 90-talet jobbade som informationssekreterare i den abortkritiska organisationen Ja till livet. Det har heller inget med uppdraget som finansminister att göra. 

Men det har skolministerns styrelseuppdrag i Tellusgruppen.

– Det borde framgå på regeringens hemsida vilka intressen man har haft, som kan vara relevanta för hur uppdraget sköts i dag, säger Åsa Westlund (S).

Andra regeringsmedlemmar tar upp tidigare jobb och uppdrag som har direkt bäring på ministeruppdraget.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) redogör för posterna som kommunikationsdirektör för försvarsindustrins branschorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen och för generalsekreterarskapet för Svenska Atlantkommittén, som drivit frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) berättar om att han grundade Centrum för rättvisa, som i dag är remissinstans i vissa lagstiftningsfrågor.

Detta är inte den enda kritiken mot ministrarnas cv:n. SVT Uppdrag Granskning avslöjade i februari att civilminister Erik Slottner (KD), socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) samt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) överdrivit sina akademiska meriter i sina respektive cv:n. Uppgifterna har därefter ändrats.

AiP avslöjade 2012 att Annie Lööf (C) i sitt cv överdrev omfattningen av sina kommunalpolitiska uppdrag. Även detta korrigerades på regeringens hemsida.