Skenande matpriser då köpte ministern aktier i Axfood
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Samtidigt som regeringen kritiserade de höjda matpriserna och den bristande konkurrensen inom livsmedelssektorn köpte arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) aktier i matjätten Axfood.
Under hösten och vintern 2022–2023 går debatten om de kraftigt stigande matpriserna het. Kritiken mot matjättarna och den bristande konkurrensen tilltar. Svenska priser stiger mer än i övriga nordiska länder, enligt Eurostat i december 2022.
Matjätten Axfoods försäljning ökade rekordartat i fjärde kvartalet 2022, rapporterar Di 1 februari 2023.
– Även i början på det här året ser vi ett fortsatt högt tryck på prisökningar, säger Axfoods vd Klas Balkow som enligt bokslutet kammar hem en bonus på 4,7 miljoner konor.
Detta är läget när Mats Persson (L), då utbildningsminister, den 21 februari 2023, väljer att köpa aktier i just Axfood till ett innehav på 22 364 kronor.
Det sker trots att regeringens budskap efter chockhöjningar av priserna vid årsskiftet är att matjättarna nu behöver tänka mer på konsumenterna än på vinsterna.
– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT den 15 mars 2023.
Detta sedan SCB redovisat att priserna stigit med 22,1 procent under 2022.
Mats Perssons (L) aktier i Axfood steg med 20 procent det första året. Eftersom aktien sjunkit under 2025 har Persson idag inte gjort någon större vinst, redovisat värde 2025 är 23 324 kronor. Men han har fått del av bolagets utdelningar, som är 50 procent av Axfoods resultat efter skatt.
Över tid har det dock varit en god affär att investera i Axfood. Året före Persson köpte, januari 2021 till september 2022 då priserna steg som mest, rusade aktien 70 procent.

AiP har tidigare även berättat om Mats Perssons (L) bankaktier. 2023 kritiserade regeringen även bankernas stora vinster tack vare ökade räntemarginaler som drabbade bolånekunderna. Totalt 200 miljarder i vinst före skatt och utdelningar på 120 miljarder för 2023.
– Jag har påtalat för bankerna att det är anmärkningsvärt och uppmanat dem att ta ansvar i svåra tider med hög inflation, sa Elisabeth Svantesson (M) i juli 2023.
Mats Persson (L) passade därefter på att köpa fler aktier i Handelsbanken för totalt 75 000 kronor.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg kritiserade Mats Perssons (L) aktieaffärer i AiP 2024.
– Jag blev ganska förvånad. Min hållning, när jag blev minister, var att jag skulle hålla mig väldigt långt ifrån att handla med enskilda aktier, enskilda bolag. Det kan lätt uppstå en diskussion: Finns det intressekonflikter? Finns det information man själv har fått som kan spela någon roll.
Aktieköp är tillåtet, men ministrarna måste redovisa sina ekonomiska intressen. Det handlar inte bara om risken för korruption eller insiderhandel utan även om att allmänhetens förtroende kan skadas.
Hur trovärdiga blir regeringens krav på lägre matpriser och mindre räntemarginaler om ministrar tjänar personligen på att dessa hålls uppe?
Nu avslöjar Ekot att Mats Persson (L) köpt aktier i telekombolaget Ericsson för 11 000 kronor till ett totalt innehav på 45 000. Köpet genomfördes samma dag som regeringen 2023 gav 2,3 miljarder kronor till en forskningssatsning som Ericsson krävt.
Aktieköpet är anmält till riksdagens konstitutionsutskott.
AiP sökte i mars 2024 en kommentar av Mats Persson (L) om hur han ser på att som minister köpa aktier i enskilda bolag. Men Persson återkom då inte med något svar. Nu svarar han till Ekot:
– Jag förstår att det ställs frågor och just därför har jag för egen del valt att sen drygt ett år tillbaka inte handla med enskilda aktier, säger Mats Persson (L).
Nyligen har även utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) avslöjats med att ha köpt aktier i it-och försvarsbolaget Mildef. Detta samtidigt som hon deltog i regeringsbeslut om köp av stridsfordon som gynnade Mildef.
Mikael Damberg (S) lägger ansvaret på statsminister Ulf Kristersson (M).
– Det är en ny kultur. Så här var det inte i den förra regeringen. Vi handlade inte i enskilda aktier. Den som är ansvarig för regeringen är Ulf Kristersson. Det är han som har släppt lös en spekulationsministär. Det är farligt för demokratin långsiktigt. Det göder en misstänksamhet om att politiken skor sig själv på aktieaffärer. Att enskilda ministrar inte förstår det är obegripligt. Det är ännu värre att statsministern tillåter det här.