Shekarabi ny socialförsäkringsminister – ersätts av Micko

Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister och Lena Micko ny civilminister i den regeringsombildning som Stefan Löfven gör med anledning av Annika Strandhälls avgång.

Det innebär dels att Ardalan Shekarabi får en tyngre portfölj, dels att den allt hetare frågan om kommunernas ekonomi och en likvärdig välfärd över hela landet går till en person som inte bara varit kommunalråd (Linköping) utan även har ett brett och blocköverskridande kontaktnät i hela kommun- och region-Sverige.

– Det här är två mycket kompetenta personer som får ansvaret för att samhället ska vara starkt och människor ska vara trygga, säger Stefan Löfven.

Lena Micko har inte bara varit ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting SKL utan är även veteran i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Shekarabi får ansvar för sjukförsäkringen och pensionerna, två för socialdemokratin mycket viktiga frågor, där kvaliten har ifrågasatts. Han ska även se till att lotsa partiets vallöfte familjeveckan genom riksdagen.

– En av de första frågor som jag kom i kontakt med när jag engagerade mig som ung socialdemokrat var just pensionsfrågan, och den strid som togs när man byggde ut en grundtrygghet för de äldre, säger Shekarabi.

I januariavtalet utlovas högre pensioner och borttagen skatteklyfta mellan lön och pension.

– Pensionerna ska vara en av Socialdemokraternas paradgrenar. Alltför många har en pension som är för låg. Det är vår skyldighet att göra mer. Pensionerna ska höjas.

Lena Micko kommer som ny civilminister bland annat leda arbetet med inrättandet av lokala servicekontor runt om i landet. Att säkra den statliga servicen och den likvärdiga kommunala välfärden, via en välfärdskommission med parterna föreslå effektiviseringar och se över digitaliseringen är andra uppgifter.

Just nu handlar debatten mycket om kommunernas resurser och förmåga att integrera nyanlända.

– Jag är mycket medveten om att det behövs mer resurser till välfärden. Men vi behöver också minska den statliga detaljstyrningen och ha mer av generella statsbidrag, säger Lena Micko.

Som SKL-ordförande har det kommunala självstyret varit viktigt. Hon har också markerat mot kraven på förstatligande av sjukvård och skola och pekat på riskerna med centralisering.

Micko får som civilminister även ansvar för konsumentfrågorna.

Annika Strandhäll lämnar alltså regeringen efter dödsfallet i familjen och kommer nu att ta plats i riksdagen. Hon kommenterar det på Facebook.