Så kan S vinna KD-avhopparna
Konflikter inom KD sliter på många av deras trotjänare ute i landet samtidigt som opinionen sjunker. Jesper Eneroth (S), vice ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, tror att fler kan tänkas byta parti till S.
I Demoskops senaste opinionsmätning som publicerade i april ligger Kristdemokraterna under riksdagsspärren samtidigt som flera medier rapporterar om missnöje inom partiet och krishanteringen. Bland annat skriver Expressen om ett stort missnöje bland medlemmar med rötter i frikyrka och nykterhetsrörelser kring partiets fyllefester.
Tidigare har AiP skrivit om Kristdemokraternas omsvängning i bland annat synen på migration och hur väljarbasen har bytts ut och de gamla kärnväljarna vänt partiet ryggen för att byta block, något som också partiet på riksnivå verkar vara rädda för.
I Kristdemokraternas egen valanalys finns en grafik med var i Sverige som partiet tappat i riksdagsvalet och kring bibelbältet (Jönköping) lyser det som allra rödast. De skriver också om vad de benämner som ”frikyrkobygderna” i Jönköpings och Örebro län och hur de där tappat stöd:
”Det finns en tydlig bild, både lokalt och från riksföreträdare som besökt distrikten, att Kristdemokraternas ”hårdare” framtoning (jämfört med tidigare) skrämt vissa kärnväljargrupper i dessa distrikt. Och även bidragit till bristande engagemang hos vissa valarbetare och partiaktiva.”
Något som inte förvånar Jesper Eneroth (S).
– Jag har verkligen funderat på Kristdemokraterna som haft en historia av att appellera till dem som vill behandla sin nästa som du själv vill bli behandlad. Kristdemokraterna har i högsta grad bidragit till en hårdare och råare samtalston.
Första april lanserade S-kvinnor i sociala medier en ”avhopparjour” för liberala kvinnor i högerkonservativa miljöer. Ett aprilskämt men kanske även något att ta inspiration från, menar Jesper Eneroth som tror att det finns goda möjligheter att locka troende från Kristdemokraterna till Socialdemokraterna.
– Jag tror det finns ett vakuum och en potential att locka till sig de väljare som lämnat KD, om vi som Socialdemokrater står upp för idén om allas lika värde och rättigheter.
Jesper Eneroth menar att frågor som tidigare varit självklarheter inom kyrkan nu har blivit konfliktfyllda, något han ser på nära håll i politiken i Svenska kyrkan där de blivit politiserade.
– Kyrkan har till exempel alltid arbetat med att stödja flyktingar, det finns till och med uttryckt i Bibeln men nu så har det plötsligt blivit konfliktfyllda frågor. Men vi ser också att det här är frågor som är viktiga både för medlemmar och personal i Svenska kyrkan så de är viktiga att kämpa för.
Men för att de troende som tidigare röstat på Kristdemokraterna och som brinner för människovärde eller miljö ska landa hos S så måste partiet också vara ett brett parti där de kan hitta en plats, tror Jesper Eneroth.
– Det är ingen hemlighet att Tro och solidaritet ibland tagit ställning i frågor som inte alltid går i linje med andra delar av partiet. Det är det som det innebär att vara ett stort parti och ha en bredd.
Jesper Eneroth påpekar att det inte behöver handla om stora mediala utspel om interna konflikter i partiet, åsiktsskillnaderna har alltid funnits och ska få finnas.
– Det handlar om att våga låta politik handla om värderingar och att se allt i ett längre perspektiv. Det är en betydligt större styrka än en svaghet att vara ett parti som rymmer en bredd av åsikter men som förenas av en tydlig ideologi.