Så firar du Första maj

Så här såg det ut på Första maj 2018. Foto: SSU

Tal, musik, röda fanor och kanske en korv. Framför allt värme och gemenskap. Mycket är sig ändå likt när årets Första maj drar i gång, i år på temat  ”Välfärden först”.

Även i år firas Första maj runt om i Sverige digitalt. Men det är inget som stoppar en socialdemokrat.

I Malmö är det digitalt firande från Folkets park 9.30 där professor Roger Johansson berättar om parkens historiska kopplingar till arbetarrörelsen. Dessutom delas Arbetarrörelsens kulturpris ut och det blir tal och sång. På Facebook.

I Jönköpings län blir det tal 9.30 av bland andra socialförsäkringsminster Ardalan Shekarabi, EU-parlamentarikern Heléne Fritzon och Carina Ödebrink, ordförande S i Jönköpings län. Går att följa både på Facebook och Youtube.

I Göteborg är det tv-sändning med Socialdemokraterna och LO på temat ”Välfärden först!”. Sänds på Facebook-sidorna ”Socialdemokraterna i Göteborg” och ”LO-distriktet i Västsverige” samt på Öppna kanalen. Därutöver kommer innehåll att släppas på sociala medier kontinuerligt under dagen. Så håll ögonen öppna!

Hos S i Borlänge blir det after­speech. Gäster är inbjudna för att snacka om talen och utvärdera konceptet digital Första maj. Allt är bättre med musik så därför kommer kyrkvalskandidaten och för detta Mando Diao-medlemmen Gustaf Norén att spela klassiska arbetarrörelsesånger ur Tidens sångbok.

Eventet börjar 14.00 så man i lugn och ro efter det nationella firadet hinner koka en kanna kaffe eller slå upp något annat i glaset och kanske lägga på nåt gott på grillen tipsar S i Borlänge. På Facebook.

Samma tid, en stund efter att Stefan Löfven, Susanna Gideonsson och The Mamas är klara går SSU på. Kolla in talen och var med när man gästas av finansminister Magdalena Andersson för att prata om jämlikhet och en rättvis klimatomställning.

Det här tipsar SSU om att man kan göra: Skriv ett plakat eller en skylt, tagga foto eller video på sig själv och sin skylt med @SSU_Sverige på Instagram story. Eller använd SSUs Instagramfilter, tagga foto eller video på sig själv med @SSU_Sverige på Instagram story.

IF Metall har i år temat ”Rör inte våra skyddsombud – de räddar liv!”. På ifmetall.se kan man lyssna på förbundsordförande Marie Nilssons förstamajtal, ta del av ett intressant panelsamtal om årets tema och uppleva härlig musik med Julia Frej.

Detta är bara något av allt som händer.

 

DET HÄR HÄNDER

• Se Socialdemokraternas och LOs sändning kl. 10.30 (läs mer på sidan 5).

• Var med på en lokal sändning.

• Se SSUs program 14.00.

• Häng en röd duk eller ett plagg från fönstret/balkongen, ta bild och tagga #förstamaj #socialdemokraterna.

 

Sitt uppe med Mattias Vepsä med vänner

Sändning pågår i köket med Mattias Vepsä.

Varför vänta? Starta med uppsnack inför Första maj på uppesittarkväll 30 april med Mattias Vepsä i hans kök. Det blir kultur, tal, debatt med gäster från hela landet och världen. Medvärd i år är Anders Österberg, S-riksdagsledamot från Stockholm. Du hittar dem live på Facebook 21.00.