S vill indexera statsbidragen till välfärden

Socialdemokraterna föreslår ett systemskifte i finansieringen av välfärden. De generella statsbidragen ska indexeras och därmed räknas upp med inflationen varje år.
– Det är en bottenplatta för finansieringen av välfärden, säger Magdalena Andersson i Almedalen.

Detta skulle innebära en helt ny princip, som sätter ökad press på sittande regering, att garantera resurserna till välfärden. Det skulle krävas särskilda beslut för att urholka statsbidragen.  

– Vi socialdemokrater föreslår nu ett systemskifte i hur vi ser på resurserna till vår gemensamma välfärd, säger Magdalena Andersson (S) under en pressträff i Almedalen.

– Vårt förslag skulle innebära 11 miljarder mer i generella statsbidrag nästa år, säger Mikael Damberg (S).

– Men det här är en bottenplatta. Det kommer att behövas mer.

En indexering är något som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har efterlyst för att kunna få bättre planeringsförutsättningar.

– Det skulle även ge ett bättre politiskt samtal om välfärden, säger Mikael Damberg (S).

– Det måste vara slut med att kalla nedskärningar för satsningar, säger Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna har varit starkt kritisk till att regeringen inflationsskyddade höginkomsttagarna genom att räkna upp nivån för statlig skatt. 13 miljarder till de som tjänar mest när vården, skolan och omsorgen står inför stora besparingar när inte statsbidragen kommuner och regioner kompenserades för sina dramatiskt ökade kostnader.

Skolminister Lotta Edholm (L) talar om ”den största satsningen på skolan på 30 år”, när det i själva verket handlar om en real besparing på 2 miljarder enligt riksdagens utredningstjänst.

Statsminister Ulf Kristersson (M) lovade mer pengar till kommunerna i samband med sitt tal i Almedalen, men ville inte säga hur mycket. Trots att SKR krävt besked för att inte uppsägningar ska behöva verkställas.

– Välfärden behöver få besked om att resurserna ska öka omgående, för att vi inte ska stå inför en fullskalig välfärdskris, säger Magdalena Andersson (S) som menar att det dessutom hindrar den satsning på förebyggande insatser mot gängen som nu efterlyses.

– Om inte regeringen agerar kommer vi att se avskedade fältassistenter, lärare och sjuksköterskor, när vi i stället skulle behöva anställa fler. Nu behöver Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson orka ta sitt ansvar.

Indexering av statsbidragen avskaffades under 90-talets sanering av statsfinanserna. Nu är det ekonomiska läget ett annat. Socialdemokraterna har även föreslagit att överskottsmålet ska ersättas av ett balansmål.

Mikael Damberg säger att frågan om indexering av andra sociala ersättningar kommer att ingå i den politikutveckling som Socialdemokraterna sjösatt. Det kan handla om barnbidraget. Men även en indexering av a-kassan är en fråga som kan diskuteras.