S uppfyller EU-vallöfte

Ett avgörande mål i finalens slutminut. Så kan man likna torsdagens omröstning i Europaparlamentet om schyssta villkor i transportsektorn.

– Nu får vi lika lön för lika arbete på samma plats även i transportsektorn. Det är en fantastisk seger, säger Marita Ulvskog (S).

Kommer ni ihåg Socialdemokraternas valfilm inför EU-valet 2014?

En tröttkörd lastbilschaufför är på väg över på fel sida av vägen. Budskapet från Socialdemokraterna och Stefan Löfven:

– I Sverige ska svenska löner och villkor gälla – för alla!

Sedan 2014 har Socialdemokraterna i Europaparlamentet drivit på för att stoppa den sociala dumpningen inom transportsektorn, där reglerna för så kallad cabotage – när internationella lastbilschaufförer kör inrikestrafik – utnyttjats hårt.

Den nyligen avlidne EU-parlamentarikern Jens Nilsson satt i transportutskottet och var rapportör i parlamentet i frågan.

Men när frågan äntligen förra veckan skulle avgöras, efter otaliga förhandlingsrundor, tog den konservative talmannen bort frågan från dagordningen och skickade åter tillbaka förslaget till transportutskottet.

S-gruppen rasade, risken var stor att omröstningen därmed skulle kunna skjutas upp till efter valet och sämre parlamentariska förutsättningar. In i det sista försökte parlamentariker stoppa transportpaketet.

Men till slut blev det en omröstning och alla tre lagförslagen som Socialdemokraterna drivit, nya krav på kör- och vilotider för lastbilsförare, nya utstationeringsregler om lika lön och nya begränsningar av cabotage, gick igenom.

Enligt Ulvskog togs viktiga steg i rätt riktning på alla tre områden.

Cabotagekörningar blir kvar men lastbilschaufförerna får endast köra i tre dagar och där emellan vara minst 60 timmar i ursprungslandet. Lastbilschaufförer måste återvända till hemlandet var fjärde vecka. Lägre ersättning tillåts endast om färden börjar och slutar i hemlandet, enligt Europaportalen.

– En bättre sorti kunde det här parlamentet inte få. Vi värnar om alla medborgare men framför allt de mest utsatta, alla vardagshjältar, som nu får lika lön för lika arbete för samma arbete – oavsett om det gäller byggnadsarbetare eller yrkeschaufförer. En bra dag, säger Marita Ulvskog (S) i en kommentar.

Och ett uppfyllt vallöfte.

Och en sista seger för Jens Nilsson.