S till hårt motangrepp mot förslag om lotteriförbud

Lena Hallengren, gruppledare för S i riksdagen, och S partiordförande, Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna går till hårt angrepp mot regeringens förslag att stoppa politiska partiers lotteriverksamhet.
S kräver nu att pengaflödet mellan Svenskt Näringsliv och högerns tankesmedjor granskas.

– Högern må ha miljardärer bakom sig. Starka kapitalintressen. Och staten, genom att statliga bolag finansierar Svenskt Näringsliv, som finansierar kampanjer mot oss. Men vi har vanligt folk bakom oss. Det är det starkaste stöd man kan tänka sig, sa partiordföranden Magdalena Andersson vid en pressträff under tisdagen.

Även Lena Hallengren, S gruppledare för i riksdagen, medverkade vid pressträffen som arrangerades som en respons på att regeringen nu formellt går fram med politik för att förbjuda politiska lotterier. 

Under måndagen meddelade regeringen att en utredning tillsätts där utredarens uppdrag bland annat handlar om att titta på om politiska lotterier inte ska få licens. Ett förslag som med kirurgisk precision slår mot just Socialdemokraternas ekonomi och kan innebära att partiet förlorar 30 miljoner om året.

Både Magdalena Andersson och Lena Hallengren är starkt kritiska till regeringens och SDs agerande i frågan. 

Anderson konstaterade vid pressträffen att det som nu händer är något helt nytt i svensk politik. Ett medvetet sätt att försöka dra undan den politiska oppositionens möjligheter till finansiering – och i en förlängning tysta oppositionens röst. Andersson likställde det med hur regeringar i auktoritära länder agerar. 

– Historiskt i Sverige har vi varit överens om spelreglerna i svensk politik. Vi har sökt samförstånd om partifinansieringen och det har varit en styrka. Det frångår regeringen nu genom att ensidigt vilja lagstifta i syfte att försöka tysta oppositionen, sa hon.

Åkesson och Kristersson använder alltså en lögn som argument för att förändra i svensk lag. 

Argumentet som SD-regeringen använder, att S driver människor till Kronofogden, är dessutom rena lögner, enligt Andersson och Hallengren. Magdalena Andersson betonade att Kombispel inte drivit någon person till Kronofogden under de senaste sex åren.

– Åkesson och Kristersson använder alltså en lögn som argument för att förändra i svensk lag. Jag kan inte påminna mig om att jag upplevt något sådant tidigare under mina år som politiskt aktiv, sa Andersson.

Att det skulle handla om en vilja att motverka spelmissbruk köper hon heller inte. Månadslotterier leder inte till spelmissbruk och det finns ett tak på hur mycket man får köpa, sa hon.

Lena Hallengren påpekade att det inte kommer som en överraskning att Sverigedemokraterna i sitt nyvunna inflytande vill utnyttja chansen att gå till angrepp mot sina politiska motståndare. Men hur Moderaterna agerar är mer överraskande.

– Det som vi inte räknat med är att Moderaterna som tidigare ändå stått upp för de demokratiska spelreglerna lånar sig och sin regeringsmakt till denna typ av taktiserande. Vi hade nog ändå förväntat oss lite mer. Men det visar igen vilka det är som styr över regeringen, sa Lena Hallengren.

Det är få som känner till hur mycket som slussas från Svenskt näringsliv till högerns olika opinionsbildande insatser

Som ett motkrav vill S nu granska högerpartiernas finansiering. Bland annat vill S i en annan aviserad utredning titta på lämpligheten i hur statliga och kommunala bolag genom sina avgifter till Svenskt näringsliv bidrar till högerpartiernas opinionsbildning. 

– Det är få som känner till hur mycket som slussas från Svenskt näringsliv till högerns olika opinionsbildande insatser, sa Lena Hallengren.

Enligt Hallengren och Andersson är frågan om Svenskt näringslivs finansiering inget de tidigare haft för avsikt att ta upp, men när frågan om de partipolitiska lotterierna nu lyfts, så sätter det ljuset även på denna diskussion.

– Svenskt näringsliv slussar pengar till Timbro och på den vägen är skattebetalare med och betalar för Timbros verksamhet, som ju driver kampanjer och har publicerat en lista på hur man kan klämma åt Socialdemokraternas finansiering, sa Magdalena Andersson. 

Både Hallengren och Andersson lyfte vid pressträffen det anmärkningsvärda i att Gunnars Strömmer blir ansvarigt statsråd för utredningen som ska se över reglerna med anonyma bidrag till partier. Samma Strömmer som själv gett råd om hur man kan kringgå reglerna för partistöd, något som avslöjades av TV4:s Kalla fakta i höstas.

Detta är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalitet.