S synar Buschs nya vindkraftsretorik

Fredrik Olovsson (S) och Magdalena Andersson (S) lägger ett riksdagsinitiativ om snabbare tillstånd för vindkraft. Kommer regeringen och Ebba Busch (KD) att säga ja?

Socialdemokraterna synar energiminister Ebba Buschs (KD) nya positiva retorik om vindkraften. I ett utskottsinitiativ lägger S åter fram förra regeringens nedröstade förslag om snabbare kommunala ställningstagande till vindkraftsutbyggnad i riksdagen.

Kraftbolagen ska enligt förslaget få svar av kommunen på sin begäran att bygga ny vindkraft inom loppet av nio månader och får sedan fem år på sig att inleda en miljöprövning. Under den tiden är kommunen bunden till sitt besked. Detta hade varit på plats vid årsskiftet om inte högermajoriteten hade röstat nej.

– Det kommunala vetot består, men det ska vara tydligt tidigare i processen, säger Magdalena Andersson.

Före valet talade Ebba Busch (KD) om att stoppa de ”stålskogar av vindkraftverk” som av S och MP skulle ”tryckas på svensken”. Efter valet är retoriken plötsligt vindkraftsvänlig, snabbare tillståndsprocesser sägs ha varit ett viktigt vallöfte, enligt Busch i SVT Agenda.

Även om den havsbaserade vindkraften fortfarande ska få ökade kostnader för anslutning till elnätet, i enlighet med Tidöavtalet.

Menar regeringen allvar med dessa nya tongångar, då finns det ett färdigt förslag som snabbt skulle kunna klubbas och korta tillståndsprocessen, enligt S.

– Näringsministern har ju sagt att hon hyser värme och kärlek till ett energisystem som också inkluderar vindkraft. Då tycker vi det är motiverat att detta prövas på nytt, säger S energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson.

– Här finns ett förslag som kan genomföras snabbt. Då borde man kunna släppa det här kulturkriget som man hade i valrörelsen och visa att det här något man vill göra. Eftersom regeringen, enligt propositionsförteckningen, inte har några egna förslag överhuvudtaget.

S är även kritiska till att regeringen gett nya mer begränsade direktiv till den utredning som ser över hur man kan öka drivkrafterna för kommunerna att säja ja till vindkraftsprojekt.

– Regeringen försöker spinna det som att det blir bättre förslag. Det blir det inte, utredaren har fått sämre förutsättningar att lägga fram effektiva lösningar, säger Olovsson (S).

Statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att oppositionen är välkomna att samarbeta om regeringens planerade utbyggnad av kärnkraften. Nu kontrar Magdalena Andersson:

– Jag ger honom en chans att samarbeta om våra förslag om mer vindkraft.

– Valrörelsen är ju slut nu. Den fiktiva motsättningen mellan kärnkraft och vindkraft, som målades upp av högersidan under valrörelsen, verkar de inte vilja ha på samma sätt längre. Det här är ett bra förslag.

Regeringen säger nu ja till anslutning av ett havsbaserat vindkraftsprojekt, Kriegers flak med 35–50 vindkraftverk söder om Trelleborg. Men det ligger ytterligare sju projekt och väntar på regeringens beslut.

Den senaste tiden har sprickan inom Tidöpartierna blivit tydlig, där Sverigedemokraterna nu markerar mot vindkraftsplaner och samtidigt tar plats i regeringens styrgrupp för Vattenfall.

– Vi har upplevt en förflyttning i retoriken, men i sak ska det inte bli någon skillnad. Vi utgår från att man inte gör en omläggning, till exempel genom att subventionera havsbaserad vindkraft, säger Tobias Andersson (SD), näringsutskottets ordförande till Di.

Det gäller att agera här och nu inom detta årtionde. Då är det vindkraften som kan byggas ut snabbt, enligt S, som för några veckor sedan la flera förslag för en snabbare utbyggnad.  Det handlar inte minst om att fatta beslut om de stora havsbaserade vindkraftsprojekt som ligger på regeringens bord, slopa de försämrade villkoren och att de gröna kreditgarantierna ska kunna ges till alla nya fossilfria energislag.

– Det är nu som företagen bestämmer var de ska investera. Investeringarna kommer att hamna där energibehoven kan mötas. Sverige riskerar att förlora de här jobben om inte vi kan trygga energiförsörjningen, säger Magdalena Andersson (S).

S-ledaren vill även att energiminister Ebba Busch (KD) driver på inom EU under ordförandeskapet för en reformering av den europeiska elmarknaden, som inte är anpassad till Putins energikrig, exempelvis genom att koppla bort gaspriserna från elpriserna.

Läs mer: AiP / Så duckade Busch debatter om elstödssveket