S rasar mot stoppat EU-paket

Socialdemokraterna i EU-parlamentet rasar mot att lagförslagen om schysta villkor i transportsektorn stoppats av Europaparlamentets konservative talman Antonio Tajani.

– Det här är skandal. Högerpopulister och konservativa gör gemensam sak och låter oss inte ens rösta om det förslag för att skapa ordning och reda på vägarna som vi jobbat med i fem år, säger Marita Ulvskog (S)

De svenska Socialdemokraterna i Bryssel har drivit på för ett lagpaketet som stoppar social dumpning genom skärpta regler utstationerad arbetskraft, lastbilsförares kör- och vilotider samt nya regler för cabotage, när internationella lastbilschaufförer kör inrikestrafik.

Men bara några timmar innan parlamentet skulle ta ställning till förslagen stoppades det.

– Nu visar det sig vem som är beredd att stå upp för den svenska modellen, inte bara på papperet utan också i verkligheten. Det är Moderaternas och Sverigedemokraternas vänner i parlamentet som gör allt för att svenska kollektivavtal inte ska gälla inom transportområdet, säger Marita Ulvskog en kommentar.

Talman Antonio Tajani, som var med och grundade Berluscinis Forza Italia, skickade förslaget tillbaka till transportutskottet. Nyligen har ECR, Sverigedemokraternas partigrupp, försökt stoppa omröstningen.

Nu är utgången oviss för paketet, som sågs som en av svenska S största framgångar den här mandatperioden. Den avlidne S-ledamoten Jens Nilsson var rapportör i parlamentet i frågan.

– Nu har vi inte ens en månad på oss att få nya regler på plats. Chansen är mycket liten att nästa parlament, som tillträder efter EU-valet, ska lyfta frågan på nytt. I värsta fall dras förslaget tillbaka och vi måste börja om från början, säger Ulvskog som sitter i transportutskottet.