S lovar 14 000 fler anställda i vården

Vården ska få 14 000 fler anställda fram till 2022, såväl undersköterskor och sjuksköterskor som läkare. Det socialdemokratiska vallöftet presenterade Stefan Löfven presenterade i en debattartikel i söndags.

– Vi socialdemokrater är fast beslutna att ta itu med bristerna i sjukvården. Redan i årets budget gör regeringen historiskt stora satsningar på 5,5 miljarder kronor för att stärka vården. Men vi vet att mer måste göras. Därför börjar vi socialdemokrater i dag att lansera det mest omfattande trygghetsprogrammet i modern tid. Sjukvården är en central del av det, säger Stefan Löfven.

Under måndagen besökte han barnonkologin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tillsammans med landstingsrådet Vivianne Macdisi (S), för att diskutera vårdens utmaningar.

För att nå målet om 14 000 fler vårdanställda vill Socialdemokraterna satsa 400 miljoner kronor om året för att fler sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor.

Stefan Löfven flaggar också för ett nytt arbetsmiljölöfte inför kommande mandatperiod. Alla socialdemokratiska företrädare kommer att arbeta för bland annat ökade utbildningsmöjligheter, sänkt sjuktal, bättre arbetstider och för att ta bort delade turer.