S kräver statssekreterares avgång

Ardalan Shekarabi (S) kräver att statsministerns statssekreterare PM Nilsson avgår efter att det avslöjats att han ljugit för polisen om ålfiske. Foto: Ylva Säfvelin/AiP, Kristian Pohl/Regeringskansliet

PM Nilsson, statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson (M), borde lämna sin tjänst. Det kräver Socialdemokraterna.

– Det år inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent i december aktivt har vilselett polisen. Vi har landat i att det inte är lämpligt att han är kvar som statssekreterare, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till Dagens Nyheter.

PM Nilsson är i dag statssekreterare hos statsministern i statsrådsberedningen. Tidigare var han politisk redaktör på Dagens Industri. I veckan kom det ut att han ljugit för polisen när han nekat till att han tjuvfiskat ål i Karlskrona skärgård i september 2021. Ålen är en akut hotad art och sedan 2007 är det inte tillåtet för privatpersoner att fiska ål i Sverige utan tillstånd.

PM Nilsson har skrivit på Facebook att han ångrat att han ljugit och ringde tillbaka till polisen för att erkänna brottet. Han fick dagsböter på sammanlagt 38 000 kronor.

Ardalan Shekarabi säger till DN att det inte räcker att Nilsson ångrat sig. PM Nilsson har enligt egna uppgifter ljugit för polisen vid två tillfällen, samtidigt som regeringen säger sig prioritera frågor som rör lag och ordning.

2007 tvingades Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrica Schenström avgå sedan det avslöjats att hon varit på krogen en kväll när hon ingick i jouren som hade krisberedskap.