S kräver ökad insyn i kommun- och landstingsaffärer

Det offentliga Sverige upphandlar för miljardbelopp varje år. Nu vill Socialdemokraterna ha regler för ökad insyn och mot snabba sidbyten för politiker i kommuner och landsting.

– Trots att merparten av de offentliga affärerna genomförs i kommuner eller landsting finns inga regler för landstingsråd eller kommunalråd, säger Ardalan Shekarabi (S).

För statsråd, statssekreterare och riksdagsledamöter finns regler om transparens och det finns även karensregler för statsråd och statssekreterare.

Socialdemokraterna vill införa krav på öppen redovisning av intressen i företag, aktieinnehav och styrelseuppdrag för landstingsråd, kommunalråd och topptjänstemän. Man vill även se en nationell partiöverenskommelse om regler för karens för landstingsråd och kommunalråd. Förslagen presenterades på en pressträff på onsdagen.

– Vi förtroendevalda ska inte företräda några andra intressen än medborgarna, säger Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Där har man bland annat erfarenhet av att tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) gick direkt till välfärdsföretaget Aleris och att nuvarande finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) kom direkt från en roll som vårdkonsult.