S i Norberg nådde samtalsmålet i måndags

Socialdemokraterna i Norberg nådde sitt samtalsmål, 2500 samtal, redan i måndags.

– Vi har legat i, säger den nöjda ordföranden Tove Winqvist.

– Vi har haft två kampanjledare som varit fantastiskt duktiga på att jaga på oss och vi har haft ett krav på att om man står på kommunfullmäktigelistan ska man vara med vid minst fyra kampanjtillfällen.

De som absolut inte vill knacka dörr har fått kampanja på annat sätt – det måste finnas en vilja bakom.

– Vi har strukturerat det bra, vi har gått i omgångar och betat av alla områden. Det har varit många nya medlemmar med som har varit taggade att prata politik, det har varit roligt. Vi försöker ta hand om alla nya, det finns ju en anledning till att man aktivt söker sig till ett parti.

Tove Winqvist är smått överraskad över att man nått målet – Norberg är inte så stort så de nästan undrade om det ens fanns 2500 hushåll att nå. Men nu kan man ståta med det bästa kampanjresultat i Västmanlands partidistrikt. Av de cirka 100 medlemmarna har ett 30-tal varit aktiva.

– Man ska inte underskatta känslan av gemenskap, det tycker jag att vi har haft. Vi har känt att tillsammans fixar vi det här.

Tillsammans gäller också i den utåtriktade bilden – S i Norberg vill visa på bredden av kandidater hellre än att lyfta fram en företrädare.

Hon medger att hon har haft sina funderingar på om det fungerar med dörrknackning i en så liten kommun.

– Jag var med i förra valet också och jag tycker att folk har varit mer öppna för att diskutera politik i år.

Integration och skola har varit ämnen som ofta dykt upp och från valarbetarnas sida har man försökt lyfta fram hur olika regeringar påverkar små kommuner. Tio procent av Norbergs årsbudget skulle ryka om det kommunala utjämningssystemet försvinner, enligt Tove Winqvist, vilket skulle innebära kännbara nedskärningar.

– Välfärden finns ju till största del i kommunerna.

Att man redan nått samtalsmålet innebär inte att S i Norberg vilar på sina lagrar. Det blir kampanj fredag, lördag och söndag.

– Vi kan med gott samvete säga att vi har gjort allt vad vi har kunnat och mer därtill. Sedan får vi hoppas att det fått folk att rösta på oss också.