S: Fängelse för den som köper knark av barn

Socialdemokraterna vill göra det straffbart att köpa knark av minderåriga. Foto: Mathias Hansson

Socialdemokraterna föreslår att personer som köper narkotika av minderåriga ska få fängelsestraff.
Det meddelade Socialdemokraternas partiordföranden Magdalena Andersson vid en pressträff i samband med att hon höll sitt sommartal i Olofström på söndagen.

– Ska vi stoppa gängkriminaliteten och skjutningarna måste barnen hållas borta från kriminalitetens klor, säger Magdalena Andersson.

Förslaget syftar specifikt till att stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen och deras hänsynslösa utnyttjande av barn. Socialdemokraterna vill därför införa ett särskilt straff som innebär att om man köper narkotika där minderåriga är involverade – då riskerar man fängelse.

Regeringen bör skyndsamt utreda hur sådana regler kan utformas, säger Magdalena Andersson.

Men för att stoppa nyrekryteringen av unga till gängen behövs också förebyggande arbete, betonade Andersson vid pressträffen, det vill säga inte bara poliser och hårdare straff, utan större satsningar mot segregationen i kommunerna.

– Problemet är att den sverigedemokratiskt styrda regeringen inte har en politik för de bakomliggande orsakerna. Och sanningen är att Sverigedemokraterna heller inte har något intresse av detta. Deras affärsidé är ju en ökad splittring. De vill inte bryta segregationen, säger Andersson.

Hon påminde om alla de förslag till förebyggande åtgärder som Socialdemokraterna lagt på bordet men som alla fått nej av regeringen och SD:

Förstärkta muskler till socialtjänsten, punktinsatser för utsatta barn redan från femårsårsåldern och akut resursförstärkning till fältassistenter för att nämna några. S har också föreslagit att för varje krona man satsar på polisen ska minst en krona satsas på förebyggande åtgärder, men också detta har SD och regeringen sagt nej till.

Magdalena Andersson besökte tidigare i veckan den danska statsministern Mette Fredriksen för att diskutera danskarnas arbete på området. Enligt Andersson har de kommit längre och har ett tydligare fokus på att bryta segregationen och därmed också nyrekryteringen.

– I Sverige talar vi ofta om danska straff för svenska brott och det är en riktning vi går mot i bred politisk enighet. Men vi behöver också danska åtgärder för att bryta den svenska nyrekryteringen, säger Magdalena Andersson och menar att straffen bara är halva den danska lösningen, det förebyggande arbetet är lika viktigt.

– Problemet i Sverige när vi pratar om Danmark och vad de lyckats med, så är fokus bara på hur vi ska straffa kriminella, och det är ju rätt och riktigt. Men vi har ju tappat hur vi ska bryta nyrekryteringen och därmed segregationen och det behövs för att vi ska få verklig effekt. Det är ju uppenbart nu när allt fler kriminella sitter bakom lås och bom, EncroChat har varit framgångsrikt på så sätt, men vi ser också vad det har lett till: vi har inte färre skjutningar, vi har fler, konstaterar Magdalena Andersson.