S bildar regering i Danmark

Mette Frederiksen på Arbeiderpartiets landsmöte 2017. Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet

Den danska S-ledaren Mette Frederiksen har fått som hon önskade. Efter att ha kommit överens med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten – De Rød-Grønne kan hon bilda en socialdemokratisk minoritetsregering.

Partierna har kommit överens om ett 18 sidor långt dokument med titeln ”Retfaerdig retning för Danmark”.

– Det är med stor glädje vi efter nära tre veckors förhandling nu har majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering, sa hon på onsdagsmorgonen.

Det röda blocket fick 91 av 179 mandat i valet. Eftersom socialdemokraterna hade profilerat sig bland annat på en stram invandringspolitik ansågs det ändå osäkert om partiet skulle kunna samla stöd från vänsterblocket för att bilda regering.

Regeringsuppgörelsen innebär nu bland annat att det inte blir något av med att skapa ett utresecentrum på ön Lindholm för kriminella utlänningar som ska utvisas. Danmark ska åter ska ta emot kvotflyktingar och möjligheterna till arbetskraftsinvandring ska utökas. Flyktingar som har fått jobb ska få stanna för att främja integrationen.

Enligt partierna ligger den strama linjen fast men ska präglas av ”sunt förnuft”.

 

Vid sidan om invandring var klimatet den största frågan i valrörelsen och det var en av socialdemokraternas prioriterade områden. Det märks också i regeringsöverenskommelsen.

– Det är ett politiskt förslag, ett av de första i världen, som verkligen har gröna ambitioner. Vi vill upprätta en plan för klimatet, en bindande klimatlag och minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent, säger Mette Frederiksen.

Partierna har enats om att nästa år lägga ett förslag till klimatlag som innebär att utsläppen ska ha minskat med 70 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivå. Klimatlagen ska följas upp med en handlingsplan för att säkerställa att målet nås.

Andra åtgärder på miljöområdet är stopp för försäljning av diesel- och bensinbilar från år 2030 samt skärpta miljözoner.

 

På torsdagen presenterade Mette Frederiksen sin regering som består av 7 kvinnor och 13 män.

Det är första gången på nära 40 år som Danmark får en ren socialdemokratisk regering. Att det var partiet mål beror på erfarenheterna från den senaste koalitionsregeringen 2011–2015. Då styrde S tillsammans med mittenpartierna Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti. Mandatperioden innehöll många kompromisser och en ekonomisk politik som drog åt höger-mittenhållet.

Mette Frederiksen är med sina 42 år Danmarks yngsta statsminister någonsin och hon är den andra kvinnan på posten. Den första var socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt som ledde koalitionsregeringen 2011–2015.