S: Bidragstak får inte öka barnfattigdomen

Socialdemokraterna kräver att regeringen villkorar sitt planerade bidragstak med att det inte får öka barnfattigdomen.

– Om det nu är dyrt att vara svensk, som Ebba Busch säger, varför ska man göra barnfamiljerna fattigare, frågar Anders Ygeman (S).

Regeringen aviserade nyligen att den ska utreda Moderaterna vallöfte om ett bidragstak.  I direktiven till utredningen finns inget förbehåll om att inte öka barnfattigdomen. Något som S efterlyser, inte minst nu när de mest utsatta hushållen får det ännu tuffare till följd av den ekonomiska krisen.

S riksdagsgruppledare Lena Hallengren påminner om att Ebba Busch (KD) i riksdagens partiledardebatt 14 juni, på Magdalena Anderssons fråga, svarade att ett bidragstak inte kommer öka barnfattigdomen.

– Nu är det upp till bevis för Ebba Busch, säger Lena Hallengren (S) inför KD-ledaren framträdande på Almedalsscenen.

Socialdemokraterna är kritiska till förslaget till bidragstaket, som partiet menar riskerar att slå mot redan hårt utsatta hushåll. Samtidigt är problemet som regeringen säger sig vilja komma åt, sexbarnsfamiljer som staplar olika bidrag på varandra och därför inte tjänar på att ta ett jobb, begränsat.

– Det låter bra med ett bidragstak, det är väl reformens enda fördel. Regeringen målar upp en falsk bild av verkligheten när man säger att man kan stapla bidrag och försörjningsstöd på varandra, säger S talesperson i socialförsäkringsfrågor Anders Ygeman.

– Det finns redan tak i alla bidragssystem, frågan är hur det ska utformas och vilka konsekvenser det får.

– Ebba Busch måste svara på hur man kan införa ett bidragstak och samtidigt minska barnfattigdomen.