”Ryssland måste förlora det här kriget”

Förstörda hus mötte Anders Österberg förra våren när han besökte Ukraina. Till höger med med Sergiy Petukhov i april 2022. Foto: Anders Österberg/Privat

Årsdagen av kriget i Ukraina är här.
– Ukraina strider för allas våra värderingar och det är också därför vi måste fortsätta att stötta dem, säger Anders Österberg (S) som besökte Ukraina för snart ett år sedan och har daglig kontakt med sina vänner där.

För snart ett år sedan intervjuade AiP Anders Österberg, då S-politiker i riksdagen, efter att han besökt Ukraina nära fronten vid både Bucha och Irpin. Han berättade om förödelse men också om en stark kampvilja och motståndskraft. När årsdagen för kriget i Ukraina närmar sig får AiP chansen att prata med Anders Österberg, i dag biträdande finansborgarråd i Stockholm, igen.

– Sergiy Petukhov, som jag känner sedan tiden från Unga Örnar, har jag daglig kontakt med. Vi har också skrivit ett antal artiklar ihop om att ansvarsfrihet inte kan vara ett alternativ för dem som har begått de här fruktansvärda krigsbrotten. 

De driver bland annat att det måste upprättas en oberoende domstol för att kunna åtala Putin och hans politiska och militära ledning för krigsförbrytelser och terrorism. Men menar att man inte kan gå via FN på grund av Rysslands vetorätt i säkerhetsrådet. I stället borde Sverige ta täten för att driva på för en internationell mekanism via EUs institutioner.

Sergiy Petukhov är tidigare biträdande justitieminister i Ukraina. Han bor i Kyjiv och har under året som gått också blvit pappa.

– Det är ett tufft liv. Det är ett år av ständiga flyglarm. Längst österut är det jävligast, där är det en helt fruktansvärd situation. Elen försvinner, det är svårt att få tag på vatten. I Kyjiv där Sergiy bor fortsätter samtidigt vardagen, men den ser inte ut som tidigare, det uppstår också en trötthet. Jag har märkt att Sergiy inte längre går ner i skyddsrummet när larmet går.

Anders Österberg berättar att det är ett fortsatt väldigt starkt motstånd mot den ryska armén.

– De möter en otrolig eldkraft på östfronten, men de håller stånd.

Anders Österberg har intevarit tillbaka i Ukraina sedan då för snart ett år sedan, men antyder att det kan bli av snart igen. Här hemma har han fortsatt arbeta med bland annat artiklarna om ansvarsutkrävande. Han drev även som riksdagsledamot frågan att Ryssland ska klassas som en terrorstat och att sanktionerna ytterligare skulle utökas mot Ryssland.

I rollen som biträdande finansborgarråd i Stockholm är han med och arbetar för Ukrainas sak. På årsdagen 24 februari flaggar Stockholms stad med Ukrainas flagga och glasobelisken vid Sergels torg färgas i gult och blått. Det är symboliska handlingar, mer praktiskt så kommer Stockholms stad till sommaren att ta emot ukrainska barn på sina kollogårdar.

Det här är en imperialistisk ideologi. Det är därför som Ryssland måste förlora det här kriget.

Anders Österberg

– Vi försöker genom Stockholms stad att göra det vi kan, men det främsta arbetet går genom Sveriges Kommuner och Regioner.

Anders Österberg tycker att engagemanget för Ukrainas sak är lika starkt fortfarande. Han menar att det finns en medvetenhet om att det handlar om uthållighet och att detta är ett långt krig.

– Det som chockerar är hur fruktansvärt brutalt de ryska styrkorna  beter sig. 

Men det finns en oro över sprickor i till exempel Ungern och över hur republikaner i USA ifrågasätter det ekonomiska och militära stödet till Ukraina.

– Det här är en imperialistisk stormakt som angriper ett oskyldigt land. Det här är en imperialistisk ideologi. Det är därför som Ryssland måste förlora det här kriget och det måste också bli ett ansvarsutkrävande. Annars kommer detta att upprepa sig i olika former, säger Anders Österberg och tillägger:

– Ukraina strider för alla våras värderingar och det är också därför vi måste fortsätta att stötta Ukraina.

Fotnot: AiP har valt de ukrainska ortsnamnen.

Läs reportaget från när Anders Österberg besökte Ukraina förra våren här

Läs mer inför årsdagen
Fakta: Rysslands krig i Ukraina
Ett år sedan krigsutbrottet – så påverkas världen på olika sätt