”Risk att trollfabriker blir det nya normala”
Dokumentären ”Make democracy great again” sätter fingret på en brännhet fråga: Kommer demokratin att överleva?
Med filmen vill Jan Scherman få människor att inse att läget är kritiskt. Men han vill också inge hopp, och visa att det går att vända utvecklingen.
Publicisten och tidigare vd:n på TV4, Jan Scherman, är en eftertraktad man. När vi träffas första gången ringer hans telefon ideligen. Scherman svarar kortfattat ”Jan mitt i möte” och säger några få meningar innan han avslutar. Vid ett tillfälle uppmanar han personen i andra änden att tänka på vad Churchill sa. ”Never, never, never give up”.
Samma dag har han i en debattartikel i DN kommenterat innehållet i Public Service-utredningen som läckt ut i förtid. Scherman är starkt kritisk till slutsatserna som han menar innebär en stegvis nedmontering av Public Service.
Dagen innan vår intervju har dessutom en attack mot ett politiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm ägt rum. Maskerade män stormade in på mötet, kastade en rökbomb och misshandlade deltagare. Arrangemanget var anordnat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Stiftelsen Expo har rapporterat att männen var nazister, med hänvisning till bedömningen från personer som var på plats.
– Alla pratar om den våldsbejakande islamistiska extremismen, att det är det stora hotet. Men läser man senaste Säporapporten är den likställd med högerextremismen, säger Jan Scherman apropå attacken.
Nu är det inte längre frågan om demokratin är hotad, nu handlar det om demokratin överhuvudtaget kommer att överleva.
Jan Scherman
För honom hänger allt det som sker ihop, och kommer kanske heller inte som någon överraskning. Han har ägnat de senaste sex åren åt att göra dokumentärer om hoten mot demokratin. Först tre filmer för SVT och nu senast filmen ”Make democracy great again” som hade premiär på Folkets Hus i Årsta i höstas.
– Sedan jag gjorde den första filmen 2018 har utvecklingen gått i en rasande fart åt fel håll. Nu är det inte längre frågan om demokratin är hotad, nu handlar det om demokratin överhuvudtaget kommer att överleva, säger Jan Scherman.
Senaste filmen beskriver han som en nödsignal. Men också en berättelse där hoppet finns.
I filmen får vi följa Scherman när han möter nynazister i Ludvika, åker till förorten Husby där få röstar, pratar med Helle Klein och Annie Lööf om hat, hot och ett omöjligt debattklimat. Han besöker Victor Orbáns Ungern, ett Storbritannien där missnöjet frodas, ett Sydafrika som präglas av våld och enorma klyftor, och ett USA där människor är rädda för inbördeskrig.
Filmen lyfter fram fake news, misstro, våld, polarisering och klyftor. Hur yttrandefrihet begränsas och hur allt fler vänder de etablerade politiska partierna ryggen.
Men där finns även strimmor av hopp. Enskilda människor och grupper som kämpar för att påverka. 27-årige Soar Ali i Husby som tillsammans med sina kompisar startat nattvandringar för att fånga upp unga killar på drift. EU-kommissionären Margrethe Vestager som menar att det är full möjligt för politiken att utmana de multinationella sociala mediejättarna, för att nämna några.
På frågan om varför han gjorde filmen återkommer Jan Scherman till en roman av Sebastian Haffner, ”En tysk mans historia”, som är en ögonvittnesskildring från krigsutbrottet 1914, hyperinflationen på 20-talet och nazismens framväxt.
– Det finns en passage mitt i boken som har stannat hos mig. Författaren berättar att han själv och många av hans vänner betraktade Hitler som en pajas. Haffner ställer en avgörande fråga hur detta med nazismen och Hitlers maktövertagande kunde hända. Och han svarar: ”Det hände för att ingen trodde att det skulle hända. Och eftersom ingen trodde det skulle hända, så gjorde heller inte någon någonting däremot.
Sedan ”Make democracy great again” hade premiär har Jan Scherman rest runt i hela Sverige och visat filmen och haft samtal med biopubliken. Totalt 40 platser har det blivit.
– Ibland känner jag mig som en enmans kringresande väckelserörelse som predikar om att ”hallå, det här är på riktigt, och det händer i vårt land”, säger han och ler.
Han beskriver hur han har mött människor i alla åldrar och med olika bakgrund – skolelever, pensionärer och löntagare – som alla haft en gemensam nämnare. En delad oro, ilska och frustration över vad som håller på att hända i Sverige.
– Vad händer med yttrandefriheten? Vad händer med public service? Rättigheterna på arbetsplatsen och på jobbet? En oro för att demokratin är på väg att luckras upp. För nedskärningarna i välfärden, för klyftorna mellan rika och fattiga, små kommuner och stora, storstad och landsbygd. Människor frågar sig varför de frågorna inte finns på dagordningen, säger Jan Scherman.
Han menar att han har mött ett helt annat samtal än det offentliga, där det mesta handlar om att allt är invandringens fel. Eller det som några SD:are tog upp när filmens visades i Deje i Värmland, den våldsbejakande islamismen.
Visst finns oron för grupper som har våldet överst på dagordningen. Men invandringen som roten till allt ont är en av vår tids stora myter, menar Jan Scherman.
– Det är helt enkelt inte verklighetsförankrat. Så ser det inte ut i exempelvis Jokkmokk där invandrarna jobbar i fabriken, på Konsum och i hemtjänsten och är en omistlig del av samhället.
De här partierna har surrat fast sig vid masten och ombord på regeringsskutan finns ett parti som använder sig av rakt igenom amerikaniserade kampanjmetoder.
Jan Scherman
När vi hörs igen, några veckor senare, har frågan om demokratin i Sverige aktualiserats ytterligare. TV4s Kalla fakta har avslöjat SDs trollfabrik, där partiets anställda systematiskt spridit desinformation till svenska folket genom en mängd fejkkonton.
Paradigmskiftet pågår för fullt, konstaterar Scherman och drar paralleller till pandemin där man pratade om ”det nya normala”.
– Efter varje attack mot demokratin spelar man konsekvent ner det som har hänt. ”Det är inte så farligt, trollfabriker finns inte, det är bara satir. Den stora attacken kommer från vänsterklegget”. De som tagit SD i båten har också fallit in i den argumentationen. Tyvärr finns det en risk att även detta rinner ut i sanden och att trollfabriker blir en del av det nya normala, säger Jan Scherman.
Att Jimmie Åkesson efter avslöjandena går till så hård motattack och vägrar erkänna det som bevisligen finns dokumenterat på film, vad känner vi igen det ifrån? frågar Scherman retoriskt.
Han påminner om vad ansvarige utgivare på SDs nyhetskanal Riks, Dick Erixon, säger rakt ut i ”Make democracy great again”: Ska man överleva måste man kasta skit, annars överlever man inte.
– Och det säger alltså samma man som nu kandiderar till EU-parlamentet.
Det är dags att avrunda samtalet och Jan Scherman vill skicka med ett citat som han tycker väl sammanfattar det vägval som Ulf Kristersson och övriga regeringspartier nu står inför. Det är kompisen och tidigare finansministern Allan Larsson som påmint honom om vad det gamla socialdemokratiska statsrådet Rickard Sandler en gång sa: ”Bättre att regeringen faller än att regeringsmakten förfaller”.
– De här partierna har surrat fast sig vid masten och ombord på regeringsskutan finns ett parti som använder sig av rakt igenom amerikaniserade kampanjmetoder. Det är ironiskt att ett parti som ställer sig upp och kallar sig Sverigevänner vill begränsa vårt folkkära och väl förankrade public service för att därmed låta gigantiska amerikanska och kinesiska mediekonglomerat få ännu större spelrum. De agerar tvärt emot vår svenska demokratiska kultur. Trollfabriker är trots allt väldigt osvenskt.
Se filmen
”Make democracy great again” visas i TV4, 2 juni kl 21.
Såväl filmvisningar som föreläsningar med Jan Scherman fortsätter också. Här är några datum som är klara:
• 28 maj, filmvisning i Bräcke Folkets Hus.
• 24 juni, utomhusbio Almedalsparken, Visby.
• 25 juni, demokratiseminarium Almedalen, Gotlands museum.
• 29 augusti, bio och samtal, Frihamnsdagarna Göteborg.
Jenny Åkervall