S tar över i Region Stockholm

Gustav Hemming (C), Aida Hadžialić (S) och Anton Fendert (MP) med den politiska plattformen för Mittenkoalitionen.

På fredagseftermiddagen höll det nya styret för Region Stockholm sin första presskonferens.

– Vi kommer behöva krävande förändringar, säger Aida Hadžialić, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Stockholm.

När Aida Hadžialić inledde presskonferensen betonade hon att det var den första presskonferensen med ett nytt styre som hon kallade Mittenkoalitionen där Centerpartiet och Miljöpartiet tidigare suttit i styre men där nu Moderaterna försvunnit för att lämna över ledartröjan till Socialdemokraterna. 

– Vi kommer inte blunda för några problem, varken i dag eller i framtiden utan möta framtiden med öppna ögon för att kunna ta del av de berättelser som kommer från vårdpersonal, annan personal och patienter, säger Aida Hadžialić. 

Hon menar att det nu är slut på en tystnadskultur som tidigare funnits. 

– Jag vill också lyfta fram de viktigaste resurserna vi har, vårdpersonalen. Vi måste ta hand om dem som tar hand om oss. 

Det innebär menar Aida Hadžialić, mer personal i vården och bättre arbetsvillkor. 

– Samtidigt står vi inför stora utmaningar och måste göra upp med dyra konsultnotor och kostnader för byråkrati. 

Trots de stora kostnader som regionen står inför menar Mittenstyret att de inte tänker höja skatten. Vänsterpartiet kommer vara ett stödparti och koalitionen har ett avtal kring att de ska stödja styret. Hur avslöjas inte men Aida Hadžialić menar att det finns många flera gemensamma nämnare.

Koalitionen menar också att Stockholmsregionen är avgörande i Sveriges gröna omställning. Fler måste därför ges möjlighet till att ställa bilen samt resa kollektivt och klimatsmart i hela regionen. Koalitionen vill växla upp arbetet med det regionala utvecklingsansvaret för att tillsammans med kommunerna stärka den gröna omställningen och kraftsamla mot bostadsbrist, elbrist och kompetensbrist för innovation, fler jobb och företagande.  

– Jag är mycket nöjd. Vi kommer nu se en ny riktning för sjukvårdspolitiken som kommer att styras mot en behovsstyrd vård. Vi kommer också kraftsamla gemensamt för innovation, företagsamhet och grön omställning, säger Aida Hadžialić.

Politisk plattform