Rasar mot skoltombola – införde mormorslotteri

Alliansen totalsågade Skolkommissionens förslag om att lottning kan bli ett urvalskriterium: Lotteri! Tombola!

När alliansen styrde Stockholm förra mandatperioden lottade de själva ut hemtjänsten till de äldre. Det så kallade mormorslotteriet.

Även om förslaget nu inte var att avskaffa möjligheten att välja skola utan enbart att lottning kan bli ett urvalskriterium bland andra istället för kötid när en friskola har många sökande, så användes lotteriliknelsen friskt för att vinna politiska poänger och såga hela kommissionens rapport.

”Föräldrar och elever behöver skolor som ger kunskap, som har duktiga lärare och med valfrihet att hitta den som passar bäst. Inte lotteri”, skriver Anna Kinberg Batra (M) på twitter.

– Föräldrarnas valfrihet ska avskaffas. Elever ska fördelas efter tombola, säger Jan Björklund (L).

Alliansen ställde alltså lottning som motsatsen till valfrihet. Men faktum är dels att alliansen själva använt lottning för att fördela platser inom välfärden och dels att det skedde som en direkt följd av den borgerliga ”valfrihetspolitiken”.

Under den förra mandatperioden, 2012, införde alliansen i Stockholms stad nämligen att lotta ut hemtjänstutförare till de äldre som inte gjort ett eget aktivt val. Nu var det inte så lätt att göra ett aktivt val. Det fanns hela 223 aktörer på kundvalslistan.

För att inget av bolagen skulle gynnas så beslutades om lottning. Nya utförare varje månad, enligt lotten. Trots att Kommunal bedömde att hälften av utförarna på listan var att betrakta som oseriösa.

Alliansen sa nej till att kommunen själva skulle ta hand om ”ickeväljarna”. ”Konkurrensneutralitet” var viktigare än kvalitetsgaranti. Detta med hänvisning till Lagen om Valfrihetssystem, Lov, som alliansregeringen med bland andra Jan Björklund drivit igenom. Lotteriet, vilket är mer korrekt beskrivning i detta fallet än det som nu Skolkommissionen föreslår, var alltså en direkt konsekvens av den egna politiken.

– Det är ett mormorslotteri. Min gissning är att de äldre som inte väljer tror att de hamnar i offentlig hemtjänst, sa Carin Jämtin (S) till DN.

Men nu har alliansen alltså svängt och menar med emfas att lotteri inom välfärden är rena galenskapen.

– Jag tycker att det är ett helt fnoskigt förslag, säger Stockholms oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L) som alltså var med och införde mormorslotteriet.

Det ansvariga äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) värjde sig starkt mot lotterikritiken 2012.

– Det är ingen lottning. Det är ett bättre system än det vi har i dag, sa han till Dagens Arena.

I tjänsteutlåtandet står det att det ”avgörs genom lottning”.
– Jo… Men så som man beskriver det låter det både brutalt och… ja, det är ju inte så att de gamla är utsatta för ett lotteri. Jag vänder mig mot den beskrivningen.

Socialborgarråd vid tiden för mormorslotteriet var Anna König Jerlmyr (M). I dag är hon starkt kritisk mot lottning.

”Att göra skolsystemet till ett lotteri kommer inte bidra till att höja kunskapsresultaten eller öka kvaliteten och likvärdigheten i skolan”, skriver Anna König Jerlmyr i DN.

Jan Söderström

[email protected]

Spara

Spara