Putin är skyldig – inte det ryska folket

Bojkotter och andra bestraffande åtgärder riskerar att slå hårt mot befolkningen utan att träffa makthavarna.

Thomas Hammarberg påminner om att det finns demokratiska krafter i Ryssland, som nu trots att det är förbjudet protesterar mot kriget, och som behöver allt vårt stöd.

Putins propaganda tycks främst riktas till den egna befolkningen. Men det finns demokratiska krafter i Ryssland som protesterar mot vanvettet. En gripande appell har nu också cirkulerats från Sakharov Center i Moskva, en institution vars mission är att föra vidare de principer och ideal om mänskliga rättigheter och fred som nobelpristagaren Andrei Sakharov en gång formulerade.

I appellen beskrivs en djup indignation över angreppet mot befolkningen i Ukraina. Den är en fruktansvärd tragedi för folket i Ukraina och Ryssland, skriver undertecknarna, och uppmanar världssamfundet att ”göra allt som kan göras för att stoppa blodbadet”. Appellen fortsätter: ”Vi, medborgare i Ryssland, måste göra allt i vår makt för att stoppa vanvettet.”

Sådana uttalanden är nu förbjudna i Putins Ryssland. De som skriver under en sådan appell riskerar stränga straff. Att protesterna fortsatt, trots detta, säger något om vilka modiga krafter som finns i landet. Vi måste ge dem allt stöd och lyssna till deras bedömningar om vad som faktiskt fungerar.

Bojkotter och andra bestraffande åtgärder riskerar att slå hårt mot befolkningen utan att träffa makthavarna. Det har hänt tidigare. Vi har lärt oss att förtryckare kan utnyttja sådana situationer för att stärka sina positioner.

En pressad Putin kommer att vara skoningslös mot all intern kritik.

När effekten av de strikta åtgärderna börjar påverka den ryska marknaden på allvar kommer Putins propaganda säkert i än högre grad försöka beskylla länderna i ”väst” för de svårigheter som drabbar enskilda ryska medborgare.

Oavsett utvecklingen i Ukraina blir denna del av kriget också svår. En pressad Putin kommer att vara skoningslös mot all intern kritik. Han tycks alltjämt ha ett starkt grepp om säkerhetstjänsten. Den ryske patriarken, landets religiöse ledare, har gett honom kyrkans fulla välsignelse. De oligarker som byggt enorma förmögenheter i samspel med Putin har nu knappast något alternativ. De enstaka mediaorgan som kunnat fungera någorlunda fritt har berövats den friheten.

Detta är en utmaning också för oss. Det är viktigt att befolkningen i Ryssland verkligen nås av saklig information som kan motverka Putins propaganda. Information om vad som faktiskt händer i Ukraina och om omvärldens sanktioner.

Thomas Hammarberg
tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.