Progressiv samling mot högerpopulismen
Stefan Löfven och svensk socialdemokrati står värd när Progressive Alliance, det nya internationella samarbetet för socialdemokratiska partier och progressiva rörelser, möts idag i Stockholms Folkets Hus.
– Det är mycket viktigt för att få till en stark progressiv kraft som visar att det finns en annan väg att gå. Det behövs nu i de här tiderna med mycket högerpopulism, säger Stefan Löfven.
Till mötet kommer en rad ledande S-politiker såsom Portugals premiärminister António Costa och tyske finansministern och partiledarkandidaten Olaf Scholz. Temat är jobb, hållbarhet och solidaritet.
– Hållbarheten är given utifrån klimathotet. Vi ska bygga ett hållbart samhälle. Fredsfrågan tycker jag är viktig. Vi har ett kärnvapenhot som är närliggande. Därför menar jag att progressiva krafter måste driva kärnvapennedrustningen, säger Löfven till AiP strax före invigningen.
Stefan Löfven har själv drivit, och fått med sig länder och företag, på en ”global deal” på arbetsmarknaden om schysta jobb internationellt. Trygghetsfrågor som inte bara kan lyfta människor ur fattigdom och utsatthet utan även motverka den grogrund av otrygghet som högerpopulistiska krafter exploaterar när samhället omvandlas snabbt.
– Den sociala dialogen är avgörande. Vi vet att arbetsmarknaden kommer att förändras. Då måste också löntagare vara med i den processen. Hur kan vi underlätta omställningen på arbetsmarknaden så att alla känner att jag är också med?
Hur mår socialdemokratin internationellt? Det är en naturlig fråga på ett möte som detta. På Progressive Alliance, som tog vid 2013 när reformeringen av Socialistinternationalen inte blev av, träffas partier som har det mycket tufft i opinionen såsom SPD och andra som varit mer framgångsrika de senaste åren. Men även om Costas portugisiska socialdemokrater stärktes i valet i oktober så tog sig extremhögern in i parlamentet även där.
– Högerpopulismen sätter nu agendan. Men våra idéer om vikten av jämlikhet vinner samtidigt mark både bland unga och bland institutioner som IMF och OECD, påtalar Löfven.
I Norden är nu S vid makten igen i såväl Sverige som Finland och Danmark. För att nå framgång i många av ödesfrågorna behövs fler valsegrar, inte minst inom EU,.
Vad är framgångsfaktorerna för de som lyckas?
– Det finns inte en enskild fråga, men det som håller ihop oss är det som vi benämner det starka samhället. Vi är övertygade att ett samhälle som byggs för alla är det bästa samhället. Det är därför vi tror så hårt på solidaritet.
– Alla länder har sina speciella förutsättningar. Men det är bra att komma samman och påminna varandra om vad vi kan göra, vad vi ska göra, säger Löfven.
I Sverige diskuteras just nu mittensamarbetet med Centerpartiet och Liberalerna intensivt. I Tyskland har SPD rasat i opinionen under storkoalitionen till fjärde största parti. Samtidigt är samarbete nödvändigt för att kunna få igenom sin politik.
Hur kan S ändå behålla och stärka sin egen identitet?
– Egentligen är den utmaningen inte ny. Socialdemokratin har egen majoritet väldigt få år av regeringsinnehav. I slutet av 90-talet hade vi ett organiserat samarbete med Centerpartiet. Det är något som vi måste se och förstå, hur levererar vi så mycket socialdemokratisk politik som möjligt i varje given situation.
Samtidigt livnär sig högerpopulismen på ett budskap om att politiken inte kan leverera. Därför får inte socialdemokratin vika ned sig, menar Löfven.
– I den stund folk börjar misstro demokratin är vi väldigt illa ute.
– Jag vet vad som hade hänt med en högerkonservativ regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det borde alla se att det var alternativet. Jag är övertygad om att när man ser resultatet av det vi ska leverera, så kommer man att se att det här är mycket bra socialdemokratisk politik.
I helgen fortsätter sedan det internationella utbytet om global rättvisa och fred med Palmedagarna.
– Det progressiva krafterna har alltid varit internationella, inte minst vårt eget parti från start. Vi har för mycket av isolationism just nu. För oss har det alltid varit viktigt att ha ett multilateralt samarbete, en internationell rättsordning, det som ytterst bygger demokratin. Utan den kan den starke ta för sig, säger Stefan Löfven.