Politikernas nyårslöften

Mindre skärmtid, bara äta lördagsgodis på lördagar, inte hata och få fler i arbete. AiP har frågat S-politiker och personer inom arbetarrörelsen vad de har för nyårslöften.

Elfva Barrio.

Elfva Barrio, ordförande S-studenter:

– Se till att ännu fler studenter vill se Magdalena Andersson som statsminister, bedriva en riktigt bra Europaparlamentsvalrörelse och sluta snusa.

Malin Lauber. Foto: Alexander Hall

Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande Växjö:

– Jag brukar inte ha något nyårslöfte men ett nytt år innebär ju en nystart. Då kan man börja men nya goda vanor. Jag ska försöka minska min skärmtid, framför allt med mobilen. Jag ska också försöka få till mer återhämtning.

Emelie Stark.

Emelie Stark, ordförande HBTQ+Socialdemokrater:

– Nu går vi in i ett valår, där desinformation och härskartekniker redan haglar. Jag lovar att bemöta detta med fakta och en ännu större megafon.

Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Peter Adamsson

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö:

– Jag har inga nyårslöften men jag har nyårsmål! Vi har höjt skolresultaten, minskat försörjningsstödet och tryckt tillbaka den organiserade brottsligheten. Men vi vill mer. Mitt mål är att växla upp våra tidiga insatser ytterligare för att fånga barn och unga tidigt och klippa svansen till de kriminella gängen. Regeringen predikar bidragstak och aktivitetskrav, men vi kan visa att en annan väg är möjlig. Vi har pressat tillbaka försörjningsstödet och fått fler Malmöbor i arbete genom en politik där vi ställer höga krav på alla, men också möter upp med stöd och insatser. Det ska vi fortsätta med 2024.

Anders Österberg. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Andes Österberg (S), biträdande finansborgarråd Stockholms stad:

– Det sägs att gräset är grönare på andra sidan men i själva verket är gräset oftast grönare där du vattnar det. Därför är mitt nyårslöfte att fortsätta kämpa för konkreta resultat inom Fokus Järva där vi skapar jämlikare och rättvisare förutsättningar för ett av Sveriges mest omdebatterade områden. Med mod och tålamod ska vi lyckas.

Lisa Nåbo.

Lisa Nåbo, ordförande SSU:

– Ska bara äta lördagsgodis på lördagar.

Niklas Säwén.

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvall:

– Jag ska göra det som krävs för att främja den befolkningsökning vi behöver för den stora jobbtillväxt som nu sker i Sundsvallsregionen – samtidigt som jag ska värna att välfärden, jämlikheten och Sundsvallsborna ska hänga med på tillväxtresan vi gör. Dessutom ska jag fortsätta driva på regering och riksdag om att det behövs ökade investeringar, både i särskilda insatser till oss kommuner som fått stora industrietableringar, men också till välfärden i hela landet.

Johan Sjölander.

Johan Sjölander, verksamhetschef Tankesmedjan Tiden:

– I dessa tider låter jag mig inspireras av den franske författaren Albert Camus och lovar att göra mitt bästa för en bättre värld genom ”Att ge, om man kan, och inte hata, om man kan låta bli.” Tycker det är fint så.

Daniel Suhonen. Foto: Katalys

Daniel Suhonen, chef för fackliga idéinstitutet Katalys:

– Mitt nyårslöfte är att under 2024 intensifiera arbetet för att försvara den svenska demokratin. Det är uppenbart att Tidöregeringen med öppna ögon nu kringskär alla oppositionskrafter i samhället på ett sätt som ännu är otydligt för de allra flesta. Mitt och Katalys nyårslöfte är att ingen ska kunna gå ur 2024 utan att ha haft möjligheten att ha hört om angreppet på demokratin i vårt land.
Vi har en mycket obehaglig regering. Den är inte bara höger, den sträcker sig mot det auktoritära och det angreppet måste slås tillbaka medan vi har en chans.

Annika Strandhäll. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor:

– Jag lovar att fortsätta ta fajten mot regeringen och Sverigedemokraterna för ökad jämställdhet och förbättrade villkor för Sveriges barnfamiljer och ensamstående föräldrar.

Johan Danielsson.

Johan Danielsson, LO, S-kandidat i EU-valet:

– Aldrig förstått vitsen med nyårslöften. Men har lovat grabben att lära mig fortnite under helgerna. 

Mattias Vepsä.

Mattias Vepsä (S), riksdagsledamot Stockholm:

– Ha kul, öka takten i oppositionsarbetet, knacka massa dörrar för seger i Europaparlamentsvalet och ta fram några riktigt bra reformer för ökad samhällsgemenskap genom kultur, idrott och fritid.  

Claes Nordmark.

Claes Nordmark (S), kommunstyrelsens ordförande Boden:

– Jag ska öka träningsdosen ännu mer, eftersom träning är det bästa sättet att hålla stressnivån nere. Och jag ska ta mig ännu mer tid att lyfta blicken för Bodens och Norrbottens utveckling på längre sikt.

Elin Norén. Foto: Region Dalarna

Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande Region Dalarna:

– Mitt nyårslöfte är att läsa böcker. Men jag brukar uppmana andra att nyårslova att anmäla sig till donationsregistret om man inte redan gjort det, samt att anmäla sig som blodgivare om man kan. Det är löften som kan rädda liv!