Polisens nya vapen mot skjutningarna

Automatvapnet som polisen beslagtog vid gripandet ovan. Ur förundersökningsprotokollet.

Enstaka kriminella kan rasera tryggheten i ett helt bostadsområde. Men sedan årsskiftet har Polisen fått helt nya möjligheter för att kunna bearbeta och motverka gängkriminalitet och organiserad brottslighet.

gripande-avid-bil-bensinstataion

På bilden grips två unga män, 19 och 20 år, beväpnade med en skarpladdad kulsprutepistol och en pistol med en kula i loppet.

De häktas direkt. Tidigare hade de släppts i väntan på rättegång.

Sedan årsskiftet har Polisen fått ett nytt vapen i kampen mot gängkriminalitet och organiserad brottslighet: Minimistraffet för grovt vapenbrott skärptes vid årsskiftet från ett till två års fängelse.

För en utomstående kanske det verkar som en småsak, men i praktiken leder det till att Polisen får mycket lättare att hålla kriminella borta från gatan.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Frustrationen har ju varit att man knappt hinner utreda brottet innan personen är ute på gatan igen.”[/blockquote]

Den lilla förändringen i lagtexten innebär nämligen att den som grips med ett skarpladdat vapen nu omgående häktas och hålls i förvar i väntan på rättegång.

– Frustrationen har ju varit att man knappt hinner utreda brottet eller kopplingen till annan brottslighet innan personen är ute på gatan igen, säger Stephan Kiernan, polisinsatschef Norra Stockholm.

stekie-xlarge

Stephan Kiernan, polisinsatschef Norra Stockholm.

– Ofta vet vi vilka personer som har sympatier med olika grupperingar och om de har en pågående konflikt att risken är stor att han antingen kommer att skjuta någon eller bli skjuten och så har de ett skarpladdat vapen på allmän plats.

”Det ger effekt!”

Straffskärpningen ger även Polisen utökade spaningsmöjligheter genom avlyssning av elektronisk kommunikation. Det är verktyg som polisen har efterfrågat, inte minst i kampen mot det gängrelaterade våldet.

– Det ger effekt. Det är också extra viktigt då det är ganska ringa ålder på några av dem vi fått häktade. Vi grep två killar i mitten på mars som hade vapen på sig och det kommer upp till rättegång nu efter knappt två månader, säger Stephan Kiernan.

Antalet skjutningar och antalet dödade har sjunkit med 25 procent första kvartalet 2018 jämfört med 2017. Polisen i Stockholm har kraftsamlat mot det grova våldet, beslagtagit ett hundratal vapen och häktat ett 40-tal personer.

Några få personer kan sprida mycket stor otrygghet i ett område. Att kunna häkta och lagföra dem gör stor skillnad.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Fördelen är att man kan kyla av en pågående konflikt mellan olika grupperingar, få bort aktiva personer.”[/blockquote]

– Fördelen är att man kan kyla av en pågående konflikt mellan olika grupperingar, få bort aktiva personer. Många gånger handlar det om ganska få personer till antalet som står för otryggheten, säger Benjamin Prom, gruppchef för områdespolisen i Norrköping.

Men utmaningarna är fortfarande stora. Våldet har blivit grövre. Tillgången till illegala vapen måste minska.

Ytterligare vapenlagskärpningar är på gång. Fler vapenbrott än i dag ska bedömas som grova och synnerligen grova och straffen för smuggling av vapen ska bli hårdare.

– Vi stärker tullen så att man upptäcker fler vapen som är på väg in. Vi har nu vapenhundar vid Öresundsbron. I vapenamnestin, som just har avslutats, har det kommit nästan 10 000 vapen och så har straffskärpningen av grovt vapenbrott också fått effekt på vapentillgången, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Polisens statistik över skjutningar, dödade och skadade visar en tydlig nedgång januari–april 2018 jämfört med 2017.