”Pirrigt” att stå tvåa på S-riksdagslistan i Västernorrland

Peter Hedberg (till vänster) och Peder Björk är nya på listan med chans att komma in i riksdagen från Västernorrland.

Det blir två nya socialdemokrater från Västernorrland i riksdagen efter valet, om Socialdemokraterna behåller fyra mandat. Nuvarande riksdagsledamöterna Malin Larsson och Anna-Belle Strömberg står på första och tredje plats på listan.
Peter Hedberg, 30-årig fullmäktiges ordförande i Kramfors, och Peder Björk, tidigare kommunalråd i Sundsvall, är nya namn i toppen. Lyckas S återta det femte mandat som man tappade 2018 kommer även Johanna Bergsten från Timrå in.

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att det är lite pirrigt. Jag har varit aktiv sedan jag var 16 år och sett vilket oerhört ansvar de har som haft uppdrag i riksdag och region. Och så känner man att oj, nu är det mitt ansvar. Det känns stort, säger 31-årige Peter Hedberg som är helt ny på riksdagslistan.

Med undantag för fem års lärarstudier i Umeå har han varit födelseorten Kramfors trogen; där bor han med fru och två barn och jobbar som gymnasielärare. Han har suttit i fullmäktige sedan 2014, när han var yngst på S fullmäktigelista, och är denna period fullmäktiges ordförande.

När han först fick frågan om att kandidera till riksdagen var han osäker, men säger att det gav energi när han kände att möjligheterna blev bättre att föra fram S-politik efter regeringskrisen och januariavtalets upplösande.

– Då kände jag att jo, jag vill nog göra det här och jag kan nog göra det hyfsat bra.

Det kan låta lite klichéartat av en lärare… men skolsystemet och att avskaffa marknadsskolan är en hjärtefråga för mig. Vi har jättebra riktlinjer från kongressen gällande de bitarna.

Peter Hedberg

Peter Hedberg småskrattar lite ursäktande på frågan vad han skulle vilja åstadkomma i riksdagen.

– Det kan låta lite klichéartat av en lärare… men skolsystemet och att avskaffa marknadsskolan är en hjärtefråga för mig. Vi har jättebra riktlinjer från kongressen gällande de bitarna.

Det saknas inte kunskap om konsekvenserna av marknadsskolan – Peter Hedberg kommer ihåg att problemen diskuterades redan när han studerade till lärare – men nu tycker han att det känns som att opinionen börjar svänga. Utom från den politiska högern, förstås.

– Det är samma avfärdande av kritiken från högern fortfarande. Man tar inte in det som rapporterna och utvärderingarna säger utan går direkt över på skrämselpropaganda om att stänga skolor.

Men även om han brinner för att avskaffa marknadsskolan vill han inte låta som att han är insnöad på området bara för att han är lärare.

– Det kan finnas andra politiska områden som man kan få ansvar för i riksdagen och som man måste läsa in sig på och upptäcker att det var superintressant. Det känns också spännande.

Pensionsfrågan känns lite lockande på det viset.

– Det är oerhört komplext men det är lite spännande, det har en otrolig påverkan på så många människors liv.

Och så var det en sak som Peter Hedberg vill lägga till önskelistan:

– Är man norrlänning är det tjänstefel att inte säga att Ostkustbanan ska få dubbelspår…

Peder Björk lämnade som kommunalråd i Sundsvall för ett drygt år sedan, efter drygt 20 år som förtroendevald varav sex år som kommunstyrelsens ordförande.

– Jag kände att det var dags att göra någonting annat och jag ville möjliggöra för min efterträdare att kliva in i rollen i god tid inför valet, säger han.

Han blev rekryterad som politisk sakkunnig åt civilminister Lena Micko och har nu samma jobb åt Ida Karkiainen. När han lämnade kommunpolitiken hade han inga planer på att kandidera i valet 2022, men när han började få frågor om att stå på riksdagslistan kände han att det skulle vara kul.

– Jag älskar ju politik! Jag har ägnat mig åt lokalpolitik i alla år men har med åren kommit att förstå vikten av att påverka på nationell nivå för att få en bra utveckling för länet och regionen, och känner att jag kanske kan bidra med mina erfarenheter för att driva frågor som är viktiga för vår region.

Det krävs att det görs satsningar på forskning och innovation, att det finns utbildning så att det finns rätt kompetens och förutsättningar för företag att etablera sig i vårt område.

Peder Björk

Bakgrunden i kommunpolitiken i norra Sverige präglar vad Peder Björk hoppas kunna uträtta om han blir invald i riksdagen.

– Jag har sett betydelsen av en stark välfärd och att det finns en riksdag och regering som prioriterar resurser till välfärd i hela landet.

Att ha en regering som satsar på välfärd, som den nuvarande, är enligt honom inget man kan ta för givet. Ett regeringsskifte skulle kunna leda till stora förändringar, samtidigt som behoven ökar.

– I ljuset av pandemin har vi sett att vi behöver förstärka sjukvårdens resurser och vi måste säkerställa att det i högre grad är behoven som styr tillgången till välfärd, att ta tillbaka kontrollen över välfärden, stoppa privatiseringar och stoppa vinstjakten.

Men Peder Björk konstaterar i samma andetag att för att kunna satsa på välfärden måste man också skapa förutsättningar för fler jobb, inte minst i norr. Han nämner två nyckelfrågor – och liksom Peter Hedberg undviker han att begå tjänstefel.

– Det ena är att säkerställa att utlovade satsningar på infrastruktur, väg och järnväg, fullföljs men också att man tar ytterligare steg; framför allt dubbelspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand.

– Det andra är att vi har en fantastisk möjlighet i och med omställningen. Den gröna industrirevolution som pågår i norra Sverige är en möjlighet att ligga i framkant och se till att vi minskar utsläppen samtidigt som vi skapar framtidens jobb.

Men det är en utveckling som inte kommer av sig själv – det krävs politik och ett tydligt stöd från den nationella nivån.

– Det krävs att det görs satsningar på forskning och innovation, att det finns utbildning så att det finns rätt kompetens och förutsättningar för företag att etablera sig i vårt område. Det är en stor skillnad på om det blir en socialdemokratisk regering eller inte. Jag brinner för att vi ska vara tydliga i valrörelsen med våra förslag och vad vi står för, säger Peder Björk.

 Riksdagslistan i Västernorrland:

1. Malin Larsson, Sundsvall 

2. Peter Hedberg, Kramfors 

3. Anna-Belle Strömberg, Örnsköldsvik 

4. Peder Björk, Sundsvall 

5. Johanna Bergsten, Timrå 

6. Magnus Oscarsson, Härnösand 

7. Lisa Tynnemark, Sundsvall 

8. Jan Filipsson, Ånge 

9. Sara Sjödin, Örnsköldsvik 

10. Mikael Sjölund, Sollefteå 

11. Jenny Westerlund, Kramfors 

12. Mikael Malmén, Örnsköldsvik 

13. Jeanette Hedlund, Sundsvall 

14. Johan Engström Lockner, Timrå

15. Nina Skyttberg, Härnösand 

16. Johan Nilsson Alsterbåge, Sundsvall 

17. Malvina Falk-Hamberg, Sollefteå 

18. Krister McCarthy, Härnösand 

19. Olga Back, Örnsköldsvik 

20. Jan Lahti, Sundsvall 

21. Åsa Sjödén, Sollefteå 

22. Osman Saidabdala, Kramfors 

23. Ann-Sofie Karlsson Ågren, Örnsköldsvik