Pepp när skånska sossar pratar tillväxt

Sabina Månsson Hultgren från Socialdemokraterna Kristianstad och Patrik Håkansson från S i Klippan pratade bland annat om Rosen för alla som verktyg. Foto: Anders Svärd

Värvning, digital kommunikation och hur man höjer rösten om jämlikhet. Det var några av de saker som diskuterades när Socialdemokraterna i Skåne höll verksamhetsforum.

I helgen träffades skånska socialdemokrater på Backagården utanför Höör för att diskutera hur man ska engagera fler medlemmar, växa och bli en starkare påverkanskraft och samhällsröst för jämlikhet.

Lördagen bjöd både på föreläsningar i helgrupp och workshoppar i mindre grupper där man kunde diskutera det organisatoriska arbetet och hur man ska vårda rörelsen tillsammans med kamrater från alla skånska arbetarekommuner.

Förutom digitalt kampanjarbete och workshop kring kommunikation pratades det om hur man kan arbeta tillsammans med ABF för att utveckla och stärka partiets folkrörelsearbete och hur man kan öka medlemsengagemanget.

Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna Skåne, talade bland annat om hur Socialdemokraterna ska kunna växa som rörelse. Foto: Anders Svärd

Ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, Niklas Karlsson, var förstås på plats på verksamhetsforum på Backagården:

– Jag är stolt över vilket engagemang vi har i den skånska rörelsen. Vi märker ett stort intresse för socialdemokratin och är redan igång med att prata med medborgarna om hur vi ska göra Skåne mer rättvist. Ett tema för lördagens träff var hur vi växer som rörelse, säger han.

Han nämner att det är skakigt i flera skånska styren där högern styr tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att ägna tiden fram till nästa val åt att berätta om vårt alternativ. Lördagens träff gav både idéer och råg i ryggen för hur vi ska göra detta, säger Niklas Karlsson.

May Samhouri, S i Svalöv, och Ingvar Willexberg, S i Kävlinge, var i samma diskussionsgrupp på helgens verksamhetsforum i Skåne. Foto: Anders Svärd

May Samhouri ledamot i styrelsen för Svalövs arbetarekommunen är mycket nöjd med lördagen.

– Det är alltid trevligt att få träffa kamrater från andra arbetarekommuner. Man känner sig piggare och starkare då, kommer tillbaka till våra värdegrunder. Det är viktigt att få träffa andra som har en positiv inställning, ibland gör omgivningen att man inte känner så. Vi delade med oss till varandra, vi brinner för samma frågor, vi har samma värdegrund, säger hon.

May Samhouri som är från Syrien från början tror att Socialdemokraterna, genom att inte vinna valet, kanske behövde ”en smäll på fingrarna” för att vakna.

– I Syrien har man kämpat så hårt för demokrati och fred, man har betalat med sitt liv. Men är man svenskfödd kanske man tagit demokrati, fred och frihet för givet. Men detta är ju något som äldre generationer har kämpat hårt för.

Hon tycker att både värdediskussionerna och tiden tillsammans var viktigt i lördags. Just tiden med partikamrater hade hon gärna sett kunde få ha varit lite längre. Om det varit lite luftigare mellan passen kunde man haft lite mer fri tid tillsammans.

– Annars var det jättebra. Alla som höll i passen var väldigt bra, avslutar May Samhouri.

Workshop pågår på Backagården i skånska Höör. Foto: Anders Svärd

En annan av deltagarna, Patrik Håkansson som är ledamot i Klippans arbetarekommuns styrelse samt studieansvarig, håller med om att det var en givande dag.

– Det är alltid kul att träffa skånska partikamrater. Många intressanta seminarier, ett bra upplägg, säger han.

Särskilt intressanta tyckte han delarna om den digitala kampanjen och om Rosen för alla var.

– Det handlade om hur vi kan börja jobba på ett smartare sätt så att all inte behöver ta två steg längre i tid. Mer effektivt så att vi kan lägga mer tid på verksamheter och på att göra så bra politik som möjligt, säger han.

Ett annat intressant inslag tyckte han var när Donna Delia, ombudsman för samtalskampanj och värvning på partikansliet, pratade om statistik för kampanjer.

– Det var intressant att se hur det verkligen gjorde skillnad att vi var ute och knackade dörr, att få statistik på det. Vi vet ju att det gör skillnad, men när man får svart på vitt blir det en annan grej.

Patrik Håkansson var själv valledare i förra valet och han tycker att positiva siffror gör det lättare för honom att visa dem som känner sig obekväma med att knacka dörr hur stor betydelse det har.

Sammanlagt deltog över 100 personer på premiären för det skånska verksamhetsforumet.