Pehrson (L) pressad om skolaktierna

Kritiken mot Johan Pehrsons (L) skolaktieinnehav, som AiP uppmärksammat, fick L-ledaren ur fattningen i Ekots slutdebatt.
– Det är kommunisttidningar som skriver sådan skit. Du är inte klok, utbrister Pehrson och förnekar aktieinnehavet – som han själv berättat om i Dagens industri och nu sålt av.

– Kan du förstå de som undrar om du går elevernas ärenden och gör det som är bäst för eleverna, eller om du arbetar för din egen aktieportfölj? 

Nooshi Dadgostars (V) fråga får Johan Pehrson (L) helt ur fattningen. Varför?

När Liberalerna i april presenterar en ny mer vinstkritisk skolpolitik, får Johan Pehrson (L) frågan om han själv äger aktier i någon skolkoncern. 

– Ja, Atvexa har jag personligen på ISK-konto. En mycket, mycket dålig investering på hundra aktier, svarar Pehrson (L) i Di.

Pehrson (L) säger även att mångfalden hotas av att koncerner köper upp enskilda friskolor.

– Jag ser också hur många fina skolor med olika inriktningar har hamnat i koncerner. Det var inte därför vi ville ha mångfalden i Örebro, Gävle eller var det nu är.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) kritiserar L-ledarens dubbla budskap.

– Att vara emot koncerner när man själv är delaktig i en koncern och som jag tror också är den mest expansiva. Var är ryggraden? säger Lina Axelsson Kihlblom (S) till AiP 16 augusti.

Koncernen Atvexas affärsidé är just att växa genom uppköp:

”I Atvexagruppen arbetar vi med utdelningar och koncernbidrag från dotterbolagen och samlar på så sätt dotterbolagens vinster i moderbolaget”, som bolaget beskriver det.

Pehrson svarar undvikande via Twitter på skolministerns kritik:

– Stämmer inte. Det är inte längre ett börsbolag. Men det stämmer att Liberalerna vill strama upp regelverket rejält med en ny friskolelag. Vi börjar den 12 september.

Efter det har även tidningen Arbetet på ledarplats (29/8) kritiserat Pehrson (L). Martin Klepke påpekar att L-förslaget till ny friskolelag, där nystartade friskolor inte ska få plocka ut vinst de första tre åren, samtidigt säkrar vinstuttagen för koncernerna.

”Liberalernas friskoleprogram är med andra ord ett sofistikerat sätt att stärka rätten till fortsatta vinstuttag för friskolekoncerner. Och naturligtvis uppmärksammas då Johan Pehrsons eget ägande i friskolekoncernen Atvexa.”

Det gör Nooshi Dadgostar (V) i Ekots slutdebatt när hon frågar Johan Pehrson (L) om han grundar sin skolpolitik på sitt aktieinnehav.

Pehrson blir arg men spelar helt ovetande till aktieinnehavet.

– Det här är ”Alice i Underlandet”. Jag vet inte vad jag ska svara på frågan. Jag äger inte några aktier i någon skolkoncern. Vad pratar du om? Det där får du ta tillbaka, svarar Pehrson (L).

– Jo, det har stått i flera medier, säger Dadgostar (V).

– Det är kommunisttidningar som skriver sådan skit. Du är inte klok, utbrister Pehrson (L).

Ett angrepp som också blir rubrik i kvällstidningarna.

– Det var ju tydligen väldigt känsligt. Det beror väl på att han själv inte är riktigt säker på vilken sida han står på, på elevernas eller på aktieägarnas sida, säger Nooshi Dadgostar (V) till AiP efter debatten. 

– Jag blev förvånad att det blev en sådan enorm överreaktion. Johan Pehrson försöker ta avstånd från något som han själv har uppgett i ”kommunisttidningen”, som var Dagens industri.

Pehrson (L) svarar AiP om aktierna på Twitter efter debatten:

– Sålt. Vad är det du inte förstår?

– Det är väldigt aggressiva tongångar. Det hade han ju kunna uppge i debatten, men valde att agera på ett väldigt hysteriskt sätt, säger Nooshi Dadgostar (V).

Spelar det någon roll om Johan Pehrson nu har sålt aktierna?

– Det tycker jag att han kan uppge för svenska folket. Han har uppgett att han har Atvexa-aktier och tjänar pengar på de beslut han fattar själv. Han har ju även stora intressen i säkerhetsbolag och lägger sedan förslag i Sveriges riksdag som gynnar hans eget ägandeskap.

AiP ställer frågan till Johan Pehrson (L):

”Frågan handlar väl inte om när du sålde utan huruvida man både kan kritisera koncernifieringen av skolsektorn och samtidigt vilja tjäna pengar på den snabbast växande koncernen vars själva affärsidé är uppköp.”

På detta svarar inte Johan Pehrson (L). 

Till Aftonbladet säger han om ordväxlingen med Dadgostar:

– Nej, det finns inget att dölja. Jag går inte igenom hennes pensionssparanden. Alla aktier som man äger går ju att kolla upp. Nu äger jag inga sådana aktier.

Att Pehrson sålt av är inte så konstigt. Bortsett från kritiken är Atvexas ägare – däribland Peter Weiderman som tjänade 200 miljoner på att sälja Carema till ett riskkapitalbolag 2010, varav hälften fördes över till hans bolag i Cypern – sedan i juli i färd med att köpa ut bolaget från börsen.

Anledningen är Socialdemokraternas förslag om vinstuttagsförbud.

”Vi bedömer att risken för att det kommer att fattas politiska beslut med stor inverkan på Atvexa har ökat, med svårbedömda konsekvenser”, skrev Sara Karlin, styrelseordförande i Atvexa, i ett pressmeddelande.