Partikongressen avgör socialdemokratins framtid

Ombuden som skickas till partikongressen har ett ansvar inte bara gentemot partiet, utan också gentemot samhället i stort, skriver Jan Fröderberg. (Bilden är från partikongressen 2019.) Foto: Mikael Landelius

Socialdemokraternas framtid hänger på förmågan att förnya sig. Det handlar inte om kosmetiska förändringar eller tomma slagord, utan om att återuppliva en socialistisk vision som kan möta vår tids stora utmaningar.

I över 40 år har Socialdemokraterna präglats av en ideologisk förskjutning från sina rötter. Visionen om ett samhälle byggt på jämlikhet, solidaritet och demokratisk socialism har fått ge vika för kompromisser med nyliberalismen. Utförsäljningar, avregleringar och marknadslösningar har underminerat välfärden och det gemensamma, och i dag står vi inför konsekvenserna: en fragmenterad energimarknad, en krisande bostadssituation och en välfärd som sviktar under vinstintressets börda.  

Det är därför hög tid att ställa en avgörande fråga: Kan Socialdemokraterna återta sin roll som en kraft för verklig förändring, eller kommer partiet fortsätta förvalta nyliberalismens arv? För att en förändring ska bli möjlig måste partiets förtroendevalda visa ett tydligt ledarskap. Om de inte förmår eller vill bryta med marknadslösningar och nyliberala dogmer, är det dags att lämna över till en ny generation som kan och vågar ta kampen för en demokratisk socialism.  

I år står Socialdemokraternas partikongress inför ett vägskäl. Kongressen är inte bara en formalitet – det är en arena för ideologiska strider och vägval. Det är därför avgörande att ombuden som skickas till kongressen verkligen är redo att ta sig an den historiska uppgiften att tvinga fram en tydlig kursändring.  

Det räcker inte längre med halvhjärtade försök till reformer eller vaga löften om förändring. Ombuden måste:  

  1. Tydligt ta avstånd från nyliberalismen: Marknadslösningar har varit ett katastrofalt misslyckande för välfärden, bostadsförsörjningen och samhällsinfrastrukturen. Socialdemokraterna måste klart och tydligt deklarera att det är slut på kompromisser med detta tankegods.  
  2. Driva igenom en vision om demokratisk socialism: Återkommunaliseringen av välfärden, förstatligande av samhällskritisk infrastruktur och satsningar på en nationell bostadspolitik är inte valfria åtgärder – de är nödvändiga för att återskapa ett jämlikt och hållbart samhälle.  
  3. Ställa krav på ledarskapet: Partiets högsta företrädare måste hållas ansvariga för att implementera en politik som faktiskt reflekterar medlemmarnas vilja och rörelsens grundvärderingar.  

För att förstå varför denna kursändring är så viktig, måste vi se på vad nyliberalismen har åstadkommit:  

  1. En urholkad välfärd: Privatiseringar och avregleringar har gjort vård och skola till vinstdrivande verksamheter, där kvalitet och jämlikhet ofta får stå tillbaka för ekonomiska mål.  
  2. En ohållbar bostadsmarknad: Bostadsbristen och de höga hyrorna är resultatet av att marknadskrafterna fått dominera bostadsbyggandet. Människors behov har fått stå tillbaka för profit och spekulation.  
  3. En osäker energimarknad: Avregleringen av energimarknaden har skapat sårbarhet för svängningar i priser och hotar både hushållens ekonomi och klimatmålen.  

Dessa problem är inte olyckor eller misstag – de är direkta resultat av en politik som övergett principen om att det gemensamma ska stå i centrum.  

Socialdemokraternas framtid hänger på förmågan att förnya sig. Det handlar inte om kosmetiska förändringar eller tomma slagord, utan om att återuppliva en socialistisk vision som kan möta vår tids stora utmaningar.  

För detta krävs en ny generation ledare och ombud som:  

  • Prioriterar det gemensamma över marknadslösningar. Välfärd ska aldrig vara en handelsvara.
  • Driver en politik för jämlikhet och hållbarhet. Förstatligande av energi och infrastruktur, samt storskaliga bostadssatsningar, är centrala inslag i denna vision.
  • Bygger ett starkare samhälle. Socialdemokratin måste våga vara det parti som tar ansvar för helheten och som ser styrkan i det offentliga.  

I år är partikongressen inte bara en arena för debatt – den är en plattform för att återupprätta socialdemokratins själ. 

De som i dag inte är redo att fullt ut omfamna denna vision bör ställa sina poster till förfogande. För att möta vår tids utmaningar krävs modiga reformer och en tydlig kursändring, något som bara de med verklig övertygelse om socialismen kan leverera.  

I år är partikongressen inte bara en arena för debatt – den är en plattform för att återupprätta socialdemokratins själ. Ombuden som skickas dit har ett ansvar inte bara gentemot partiet, utan också gentemot samhället i stort. De har möjlighet att påbörja en förändring som kan bryta med 40 år av nyliberalt förfall.  

Socialdemokraterna är fortfarande ett parti med potential att förändra samhället i grunden. Men det kräver att vi vågar stå för vad vi en gång var – en rörelse för jämlikhet, solidaritet och demokratisk socialism. Om vi inte tar den chansen nu, riskerar vi att förlora både vår själ och vårt inflytande för alltid.  

Med företrädare som vill, så garanterar jag ett parti som kan.

Jan Fröderberg
S-Föreningen idé och Reform, Linköping