Parlamentariker stoppade från att besöka Västsahara – fick inte lämna planet

Fem personer i ett flygplan

Europaparlamentarikerna fick stanna kvar i planet på flygplatsen i El Aaiún. Från vänster Bodil Valero (MP), Lidia Senra (GUE/NGL), Josu Juarisi (GUE/NGL), Paloma Lopez Bermejo (GUE/NGL), Jytte Guteland (S). Foto: privat

Jytte Guteland och en grupp andra Europaparlamentariker stoppades från att åka in i Västsahara för en vecka sedan.

– Vi har haft möte med Marockos ambassadör, nu ville vi träffa civilsamhället i Västsahara. Jag tycker att det är mycket märkligt att vi inte tilläts göra det.

Den tidigare spanska kolonin Västsahara ockuperas sedan 1975 av Marocko. EU och Marocko omförhandlar just nu ett handelsavtal, med anledning av att EU-domstolen slagit fast att det västsahariska folket har rätt att vara representerade.

Fem Europaparlamentariker, Jytte Guteland (S) och Bodil Valero (MP) från Sverige samt tre företrädare för olika spanska partier, reste i sällskap med en politisk sekreterare för att besöka det ockuperade området.

När de landat i El Aaiún, Västsaharas inofficiella huvudstad, omringades planet av militär och parlamentarikerna fick sitta kvar medan andra resenärer släpptes av.

[blockquote author=”Jytte Guteland (S)” pull=”pullright”]”Vice borgmästaren kom in och sa i princip att vi inte var välkomna.”[/blockquote]

– Vice borgmästaren kom in och sa i princip att vi inte var välkomna. Han hänvisade till att han inte ville ha en rörig situation med politiska partier som kom. Han ville inte heller svara på våra frågor utan lämnade planet, säger Jytte Guteland.

– Att vice borgmästaren kom tyder på att det inte var en normal formsak utan att han gjorde politik av det.

Besökarna flögs tillbaka till Gran Canaria. Jytte Guteland, som leder Europaparlamentets intergrupp för Västsahara, ser en viss ironi i den avbrutna flygresan.

– Vi hade precis röstat om ett luftfartsavtal mellan Marocko och EU i parlamentet. Det här illustrerar ju hur märklig situationen är om vi har luftfartsavtal med Marocko men vi lagstiftare inte kan besöka Västsahara. Då kan man inte säga att man har ett avtal som fungerar.

Framför allt är hon kritisk till att de inte fick möjlighet att med egna ögon se situationen i Västsahara och träffa civilsamhället. Gruppen har haft möte med Marockos ambassadör och tycker att det är rimligt att de hade haft möjlighet att träffa civilsamhället och organisationer i Västsahara för att höra deras sida av saken.

För Jytte Gutelands del är saken inte överspelad.

– Jag kommer att be att få ett möte med Marockos ambassadör i Bryssel för att höra hur de har resonerat.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara