Öppet brev till Kristersson om Moderaterna och makten

Hej Ulf! Förlåt att jag stör. Men jag har tänkt mycket på dig på sistone. På vad det är som driver dig, som människa och som del av ett parti. Vilka mål du har för ditt arbete.
Från tid till annan frågar jag mig själv samma sak. Också under denna vår, när coronapandemin vänt upp och ner på det mesta. När möten och resor har strukits från kalendern har det blivit mer tid för promenader och reflektioner. Och då går jag här i Örebro och tänker på dig.

Som svensk politiker är man marinerad i lika delar av den representativa demokratins principer och jantelagen. Makt för egen del är det svårt att prata om. Men både du och jag vet att makt är en förutsättning för att kunna förändra samhället.

Du har skrivit böcker och spaltmeter om hur du tycker att vi socialdemokrater har förvaltat makten. Jag önskar att du hade skrivit mer om hur du ser på Moderaternas maktinnehav och på hur du ska förvalta det.

Som nyvald partiledare, i november 2017, sa du att du inte tänker ”samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna”. I juni 2018 såg du förintelseöverlevaren Hédi Fried i ögonen och lovade att du aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med Sverigedemokraterna. Nu, i juni 2020, är du redo att budgetförhandla med dem.

I en intervju i Dagens Nyheter förklarade du dig med en släng åt Socialdemokraterna:
”Min poäng är att om man är beredd att bilda regering, en borgerlig minoritetsregering med borgerliga partier, då måste man kunna prata med alla i Sveriges riksdag för att få igenom politiken. Socialdemokraterna lever kvar på 50-talet när de tror att de kan diktera villkoren trots att de inte har majoritet i riksdagen.”

Jag skulle nog inte sammanfatta de senaste årens extremt pressade parlamentariska läge så. Decemberöverenskommelsen och januariavtalet har fått ge namn åt de socialdemokratiska reformernas vinter.

Men ett villkor har vi socialdemokrater satt upp för att begränsa vår egen makt: att inte förhandla med Sverigedemokraterna. Deras politiska program går emot de grundläggande socialdemokratiska idéerna om hur samhället bör vara. Jag trodde att det var så för dig och Moderaterna också. Det var ju vad du sa.

Så hur ser dina och Moderaternas villkor ut? Vad mer är du beredd att göra för att få makten? Och vad ska du ha den till, när du har gett dig i lag med Jimmie Åkesson? Vilka samhällsförändringar kommer er makt att genomföra?

För du tror väl inte att vi lever på 50-talet?

Att du själv kan diktera villkoren trots att du inte har majoritet i riksdagen?

Karin Sundin, regionråd (S) i Örebro Län